Maten som boostar vinterhuden

Av: 

Petra Weiss

Skönhet

9 saker du gärna kan äta lite extra av i kylan

Du kanske inte kan äta bort snö och kyla, men du kan ge huden en bra grund att stå på så den klarar sig bättre.

Här är 9 saker du kan äta lite extra av i vinter:

1 Sojabönor

Bönorna är rika på isoflavoner som beter sig ungefär som antioxidanter och städar rent och skyddar mot fria radikaler som får huden att åldras.

2 Rosa grapefrukt

Den här rosa frukten är rik på lykopen vilket man tror håller huden slät och jämn. Enligt en undersökning som publicerades i European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics för några år sedan har människor med högre halter av lykopen i huden också slätare hud. Gillar du inte grape kan du frossa i tomater, morötter, vattenmelon, guava eller paprika.

3 Äggula

Glöm omeletten på bara äggvita. Det är äggulan som innehåller de riktigt härliga sakerna, som karotenoiden lutein som skyddar mot skador från UV-strålar. Den minskar också risken att drabbas av åldersrelaterad

makuladegeneration, den största orsaken till att folk över 50 blir blinda.

4 Sojamjölk

Hjälper till att behålla kollagenet i huden eftersom det är rikt på isoflavoner som förhindrar att huden bryts ner.

5 Broccoli

C-vitaminrik kost som broccoli är rena godiset för huden och kan minska rynkor och torrhet plus att den skyddar mot fria radikaler.

6 Spenat

Spenat är späckat med lutein, en karatenoid som skyddar huden mot UV-skador. Förvara den under en lampa i tre dagar – då blir den ännu

mer späckad av vitamin C och även K, E, folater, lutein och zeaxantin som också är en karatenoid.

7 Sardiner

Den lilla fisken är bland det nyttigaste vi kan vräka i oss eftersom den är packad med omega 3-syrorna EPA och DHA plus vitamin D. Den ger ett bra skydd mot fria radikaler och är en riktig superfood!

8 Pumpa

Många tror att ungdomens källa gömmer sig i pumporna och kanske är det sant med tanke på hur mycket alfakaroten de innehåller. Alfakaroten ingår i vitamingruppen karotenoider, tillsammans med bland annat betakaroten, lykopen och lutein, och förvandlas till vitamin A i kroppen vilket hjälper till att skydda och hålla dina ögon, skelett och immunsystem i toppskick.

9 Kakao

Kakao (och te och rött vin) innehåller en viss typ av flavonoider som kallas epicatechin. I ren form tros de sänka risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdom samt stroke med upp till 90 procent. De håller också huden vacker och gör den starkare.

ANNONS

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skönhet

Mat

Hälsa