Maten som boostar vinterhuden

Av: 

Petra Weiss

Skönhet

9 saker du gärna kan äta lite extra av i kylan

Du kanske inte kan äta bort snö och kyla, men du kan ge huden en bra grund att stå på så den klarar sig bättre.

Här är 9 saker du kan äta lite extra av i vinter:

1 Sojabönor

Bönorna är rika på isoflavoner som beter sig ungefär som antioxidanter och städar rent och skyddar mot fria radikaler som får huden att åldras.

2 Rosa grapefrukt

Den här rosa frukten är rik på lykopen vilket man tror håller huden slät och jämn. Enligt en undersökning som publicerades i European Journal of Pharmaceutics and Biopharmaceutics för några år sedan har människor med högre halter av lykopen i huden också slätare hud. Gillar du inte grape kan du frossa i tomater, morötter, vattenmelon, guava eller paprika.

3 Äggula

Glöm omeletten på bara äggvita. Det är äggulan som innehåller de riktigt härliga sakerna, som karotenoiden lutein som skyddar mot skador från UV-strålar. Den minskar också risken att drabbas av åldersrelaterad

makuladegeneration, den största orsaken till att folk över 50 blir blinda.

4 Sojamjölk

Hjälper till att behålla kollagenet i huden eftersom det är rikt på isoflavoner som förhindrar att huden bryts ner.

5 Broccoli

C-vitaminrik kost som broccoli är rena godiset för huden och kan minska rynkor och torrhet plus att den skyddar mot fria radikaler.

6 Spenat

Spenat är späckat med lutein, en karatenoid som skyddar huden mot UV-skador. Förvara den under en lampa i tre dagar – då blir den ännu

mer späckad av vitamin C och även K, E, folater, lutein och zeaxantin som också är en karatenoid.

7 Sardiner

Den lilla fisken är bland det nyttigaste vi kan vräka i oss eftersom den är packad med omega 3-syrorna EPA och DHA plus vitamin D. Den ger ett bra skydd mot fria radikaler och är en riktig superfood!

8 Pumpa

Många tror att ungdomens källa gömmer sig i pumporna och kanske är det sant med tanke på hur mycket alfakaroten de innehåller. Alfakaroten ingår i vitamingruppen karotenoider, tillsammans med bland annat betakaroten, lykopen och lutein, och förvandlas till vitamin A i kroppen vilket hjälper till att skydda och hålla dina ögon, skelett och immunsystem i toppskick.

9 Kakao

Kakao (och te och rött vin) innehåller en viss typ av flavonoider som kallas epicatechin. I ren form tros de sänka risken för cancer, diabetes, hjärtsjukdom samt stroke med upp till 90 procent. De håller också huden vacker och gör den starkare.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel SE

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skönhet

Mat

Hälsa