5 vägar till mer njutning

Inre hälsa

LIVET ÄR EN FEST!

Psst! Vem har sagt att man endast får dansa på bordet på helgerna? Mat lagas bäst med en skopa kärlek.

Foto: Thinkstock

Trodde du att njutning var något syndigt som du behöver förtjäna?

Forskning visar att njutning tvärtom är en effektiv väg till lycka, återhämtning, livstillfredsställelse och självförtroende.

Så vad väntar du på? 

Glöm alla idéer om att njutning skulle vara en syndig belöning du eventuellt kan unna dig efter att du gjort allting annat perfekt. Forskning visar nämligen att njutning är en viktig och effektiv väg till både ökat välbefinnande, mindre stress och mer livstillfredsställelse.

Att ge dig hän och skämma bort dina sinnen är två av de bästa sätten att njuta av livet, menar lyckoforskarna, som upptäckt att personer som tar sig tid att njuta inte bara är lyckligare än andra utan också har bättre självförtroende, är mer utåtriktade och tillfredsställda och till och med mindre deprimerade! Njutning och positiva känslor kan dessutom effektivt sänka dina stressnivåer och hjälper dig att ladda batterierna.

Gör vardagen lite roligare

Regelbunden njutning är alltså en förutsättning för att du ska må bra och ett smart sätt att skapa balans mellan strävan mot framtida mål och tillfredsställelse i nuet. Det är inte något du ska ”unna dig” i efterhand utan något du behöver fylla på med regelbundet för att underlätta livets utmaningar och äventyr. Annars blir det som att tanka bilen efter långresan i stället för innan – det ökar förstås risken för obalans, trötthet och överkompensation i efterhand. Så låt i stället njutningen vara en helt naturlig del av var­dagen.

För att kunna göra det behöver du vara närvarande eftersom njutning kräver fokus och medvetenhet, det som lyckoforskarna kallar för ”savoring”. Upplevelsen av din njutning påverkas nämligen starkt av hur mycket du koncentrerar dig på den och savoring innebär att du medvetet och aktivt drar ut på njutningen för att göra det mesta av den.

Släng inte i dig chokladkakan

Den som någon gång under stress ätit en chokladkaka i bilen på vägen hem från jobbet vet att den smakupplevelsen är något helt annat än att i lugn och ro avnjuta en bit välsmakande choklad, kanske tillsammans med en vän och med stillsam musik i bakgrunden.

Vardagen är full av små njutningar som vi ofta bara rusar förbi men om du inte är närvarande spelar det ingen roll hur vacker solnedgången är eller hur gott det nybryggda kaffet doftar. Skönhet och njutning finns alltid nära, så se till att fånga den! Det kommer att göra dig både gladare, lugnare och piggare!

Linnea Molander

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa

/

Inre hälsa

ÄMNEN I ARTIKELN

Inre hälsa