Fråga skönhetsexperten ”Hur får jag långa naglar igen?”

HÄLSA

Skönhetsredaktören Petra Weiss svarar på läsarnas frågor om skönhet

Foto: Att gå på manikyr kan få dig som är nagelbitare att sluta med din ovana.

”Hur får jag långa naglar igen?”

Jag har bitit på naglarna i flera år, säkert 12 år, och har verkligen försökt allt för att sluta. Har du något tips som gör att jag lyckas sluta? Mina naglar ser alltid fula och nerbitna ut och jag har flera gånger fått höra att det är ofräscht.

Vendela

Foto: Fråga mig! Är det något du undrar över? Skicka dina frågor till:
[email protected]

SVAR: Det är svårt att sluta bita på naglarna och om du har testat alla medel som finns på marknaden kanske det är dags att du provar en annan strategi. Testa att ta kort på dina fingrar och naglar, välja en dag du ska sluta bita och fokusera på att verkligen göra det. Tänk på hur du skulle vilja att de såg ut. Måla naglarna i en skarp färg så det verkligen syns om du ”fuskat” och bitit på dem.

Du kan också gå till en manikyrist och fixa gelénaglar, de går garanterat inte att bita på! När de suttit ett tag har dina egna naglar hunnit växa ut under och vill du inte fortsätta göra gelénaglar kan manikyristen fixa till dina egna naglar så att de ser fräscha ut, då kan det ta emot att förstöra dem igen.

Gör någonting annat när du blir nervös eller uttråkad, tugga tuggummi till exempel, då är din mun upptagen med det. Berätta gärna för dina vänner att du försöker sluta bita och be dem ”vakta dig” och påminna dig när de ser att du börjar bita. Var extremt noga med dina naglar, smörj in nagelbanden, gå på manikyr, håll dem snygga och belöna dig själv varje vecka om du inte bitit på dem. Lycka till!

”Hjälp, jag har fått vitiligo”

Jag har fått vitiligo på mina händer, men har fått väldigt dålig information från sjukvården om vad som kan göras. Finns det någon behandling?

Desperat

SVAR: Vitiligo är en auto­immun hudsjukdom som innebär att man får ett fläckvist bortfall av pigmentceller i överhuden. Det är därför du får vita fläckar på de områden som saknar pigmentceller. Du är också extremt känslig för sol på de fläckarna. Cirka 1–2 procent av världens befolkning lider av sjukdomen och den finns i olika varianter.

Jag vet inte vilken du har men jag gissar att det är den vanligaste, vitiligo vulgaris.

Man tror att det finns flera olika orsaker till varför sjukdomen uppstår och det finns tyvärr ingen behandlingsmetod som botar vitiligo. Det man gör är i stället att lindra utbredningen av fläckarna, då genom medicinsk behandling för att dämpa immunförsvarets attack mot pigmentcellerna. Ibland kan de göra att huden återpigmenteras men det är olika från fall till fall. Vissa ljusbehandlingar har också gett effekt. Ta gärna kontakt med Vitligoförbundet, de kan berätta mer.

”Hur sminkar jag ögonen?”

Jag har glasögon och tycker det är jättesvårt att sminka mig. Det syns aldrig att jag är sminkad när jag bär glasögon!

Hur ska jag sminka mig snyggt?

Mari

SVAR: När du har glasögon är det viktigt att du markerar ögonbrynen för att förhindra att glasögonen stjäl all uppmärksamhet. Våga gärna ha lite färg på ögonskuggorna, allför blygsamma nyanser försvinner lätt bakom glas­en. Eftersom ögonen kan se lite annorlunda ut i glasögon­en kan du fuska dem större med hjälp av en ljus skugga under ögonbryn­et och i inre ögonvrån. Ös på med mascara och markera ögonens form med en eye­liner.

Vill du fuska dem mindre använd­er du i stället en mörkare skugga och en mörk eyeliner innanför den nedre fransrad­en.