Fråga MIA TÖRNBLOM: ”Jag hamnar i skymundan”

HÄLSA

Skriv till Mia! Har du ett huvudbry som du vill att Mia Törnblom ska hjälpa dig med? Mejla oss på [email protected]. Märk mejlet ”Fråga Mia!”.

Foto: Hej Mia! Mia Törnblom skriver böcker, föreläser och utbildar tillsammans med sin man i ledarskap och medarbetarutveckling. I Wellness vill Mia inspirera, motivera och dela med sig av sina erfarenheter.

”Kära Wellness och Mia. 

I höstas började en ny tjej på mitt jobb, vi arbetar på ungefär samma nivå med liknande fråg­or. Jag är själv ganska ny på jobbet, jag kom ett halvår före min kollega som vi kan kalla för Lisa. När jag själv började jobba så var min strategi att hålla en ganska låg profil till en början, jag ville spana in kollegor och arbetssätt och försöka förstå hur min arbetsplats fungerar innan jag börjar klaga och för­söka förändra saker som uppenbart inte fungerar som de ska.

Lisa gjorde inte så, tvärtom. Hon började prata högt om missförhållanden och strul näst­an första dagen. Och visst, hon har rätt, vårt kontor funkar inte så bra. Men det stör mig på flera sätt att hon så ohämmat klagar och berättar för oss andra vad hon ser. Det känns som att hon sabbar min egen, lite mer stillsamma, förändringsplan. Samtid­igt har hon gjort så att vår arbetsplats delats nästan i två läger. Vissa är på Lisas sida, andra inte.

Lisa är en rak och tydlig tjej, det säger hon ofta och det märks. En del av mig skäms för att jag stör mig på henne, kanske är det för att hon faktiskt sätter ord på det jag också sett men ännu inte tagit tag i. Hon stressar mig på något konstigt vis, fastän vi tycker lika. Detta har lett till att jag blivit ännu mer tyst och återhållen på jobbet, jag oroar mig för att hon ska ta över helt. Hur ska jag göra för att inte känna mig så tillplattad av Lisa?”

 /Inte kul att gå till jobbet längre

SVAR: Hej och tack för ditt mejl!

Att erkänna så som du gör att man är lite avundsjuk men också beundrar och samtidigt irriterar sig på någon är modigt. Situationen du beskriver kan nog många relatera till på sina egna arbetsplatser.

Arbetslivet i dag är föränderligt, personalomsättningen kan vara ganska stor och det händer mycket hela tiden på grund av omorganisationer, förändringar i ekonomin och andra omvärldsfaktorer. Det här gör att en arbetsplats aldrig blir ”färdig”. Det blir aldrig som det SKA vara, saker och ting rör på sig för det mesta. Inte minst våra egna roller kan förändras snabbt på jobbet. Det är en sådan förändring du beskriver.

När Lisa blev din kollega började saker hända, kanske på ett annat sätt än du kanske hade tänkt dig. Och personer som Lisa, som får saker och ting att börja röra på sig, finns det gott om. Vissa tar plats på ett schyst sätt. Men det är vikt­igt att vara vaksam på att andra inte tar plats på bekostnad av dig.

Det krävs fokus för att skapa den arbetsplats som du själv längtar efter, och i det arbetet ingår att vi vågar ta plats.

Du kan hjälpa dig själv på flera sätt i arbetet med att ta mer plats.

En viktig start är att vi slutar jämföra oss med andra.

Ingen har ju exakt samma förutsättningar som du, vi är alla olika. Lisa verkar vara en person som både fascinerar och irriterar dig. Ett tips är att du försöker inspireras av det du tycker att Lisa faktiskt gör bra. Innehåller hennes sätt att vara och agera någonting som du kan ta med dig i framtid­en, kanske nästa gång du är ny på en arbetsplats?

Du är du och det finns alldeles säkert plats för er båda på jobbet. Det handlar alltså inte om att kopiera Lisas sätt att vara, inte härma. Men visst kan hon lära dig något om hur du kan ta mer plats här och nu?

Låt inte Lisas självsäkerhet förminska dig där du befinner dig, det är inte okej. Det är förmodligen inte heller något som Lisa är ute efter. Du bestämmer ju själv ditt värde, så låt inte andra människor påverka dig negativt så att du nedvärderar den du är.

Att vara sig själv är också viktigt. Oavsett hur kompetenta andra människor omkring dig är, är du okej, precis som du är.

Att lägga tid på att älta vad du borde gjort, vad Lisa gör fastän hon är helt ny på jobbet, det är bortkastat. Försök att i stället lägga den energin på att ta reda på vad du vill nu. Försök att inspireras av andra i stället för att dras ned. Om du var helt nöjd med din egen insats skulle du nog inte störa dig på Lisa. Du skulle alldeles säkert inte bry dig om Lisa om det inte fanns en längtan därinne att kanske vara en liten gnutta mer som hon.

Den längtan är viktig för dig.

Använd den till att göra en plan.

Vart vill du på jobbet? Våga sikta högt och styr mot dina mål, alldeles oavsett vem du möter på vägen så kommer det bli lättare om du vet vart du vill.

Kör hårt och lycka till med dina nya jobbmål!

ARTIKELN HANDLAR OM