Första läkemedlet mot IBS godkänt

Foto: Panthermedia

avCaroline Hougner

HÄLSA

För första gången har läkemedelsmyndigheterna i Europa och USA nu godkänt en medicin mot IBS.

Behandlingen hjälper framförallt mot förstoppning.

Nästan var femte västerlänning har någon form av överkänslig eller ”irritabel” tarm, IBS. En sjukdom som påverkar det sociala livet på många plan. Inte nog med att det kan göra ont. Många tycker det är oehört pinsamt att ha en mage som bullrar och lever om. En del har så stora besvär med diarréer att de alltid måste hålla sig inom springavstånd från en toalett.

Inget universalmedel

Ännu finns inget universalmedel mot IBS. Istället handlar det om att hålla sjukdomen i schack genom att behandla och lära sig leva med de olika symtom man har.

I många fall räcker det med att lägga om matvanorna och börja äta regelbundet. Hjälper inte det finns olika alternativ. Stoppande medel och probiotika används exempelvis mot diarré som är det vanligaste symtomet. Fiberrik mat och bulkmedel rekommenderas vid förstoppning, vilket drabbar uppåt en tredjedel av alla IBS-patienter. Någon specifik IBS-medicin har inte funnits - förrän nu.

Stora förväntningar

Många har stora förväntningar på Constella, som det nya läkemedlet heter i Europa. Det består av substansen linaclotide och ska ges till vuxna vid måttlig eller svår förstoppning som inte blivit hjälpta av gängse behandling.

Kapslarna tas en gång per dag minst en halvtimme före frukost. Medicinen skyndar på matens väg genom tarmen och verkar inte bara lösande utan ger även effektiv hjälp mot smärtan.

En halvår lång blindstudie på 804 IBS-patienter som nyligen publicerades i American Journal of Gastroenterology visar tydliga resultat. Av dem som behandlades med linaclotide var 45 procent ”väldigt” eller ”ganska” nöjda. Hela 72 procent kände ”någon”, ”betydande” eller ”fullständig” lindring av besvären.

Medicinen kan ge svåra biverkningar. Vanligast är diarré, gaser och värk i magen. 

EMA rekommenderar att preparatet blir receptbelagt.

I USA har den amerikanska läkemedelsmyndigheten också godkänt substansen men under namnet Linzess.

ARTIKELN HANDLAR OM