IBS-mage? Lugn – lindring finns!

Av: 

Caroline Hougner

Magsjukdomar

Svenska forskare om vad som är värt att prova

Aloe vera, probiotika och annan kostbehandling hjälper mot IBS. Det visar ny svensk forskning.

– En del får bra effekt, men inte alla. Man måste prova sig fram, säger professor Lars Agreus på Karolinska Institutet i Stockholm.

Lars Agreus.

Först och främst: IBS är inte farligt. Det är bara förbaskat jobbigt att ha en överkänslig tarm som påverkar livet på alla möjliga och omöjliga sätt. Främst socialt.

När allt större del av vår samvaro kretsar kring mat, är det inte roligt att ha en mage som gör ont, bullrar och lever om. Många tycker att det är så pinsamt att de hellre tackar nej.

Andra har inget val. De måste tacka nej för att de har sådan diarré att de måste hålla sig på akutavstånd från toaletten.

Pulvertest

Tyvärr finns inget universalmedel som botar IBS. Istället handlar det om att hålla sjukdomen i schack genom att behandla och lära sig leva med de symtom man har.

I många fall räcker det med att lägga om matvanorna och börja äta regelbundet. Hjälper inte det finns olika läkemedel att ta till.

Svensk gastroenterologisk förening har granskat de behandlingar som erbjuds och gav nyligen ut riktlinjer för vilka metoder som är värda att prova. (Se nedan)

Samtidigt pågår intensiv forskning på området. På Sahlgrenska Akademin i Göteborg har man exempelvis undersökt ett aloe vera-extrakt i pulverform som blandas ut i vatten. Det testades på 68 IBS-patienter i ett så kallat blindtest där försökspersonerna inte visste om de fick äkta vara eller pulver utan aloe vera.

– Vi såg klara effekter. Tarmfunktionen förbättrades, vilket framförallt minskade smärtan, säger professor Magnus Simrén på Sahlgrenska Akademin i Göteborg som ligger bakom studien.

En förklaring skulle kunna vara den inflammationsdämpande effekt aloe vera har.

Fler nyheter

Ett annat preparat forskarna i Göteborg testar är Nogasin. Det består av enzymer som man hoppas ska hjälpa till vid nedbrytningen av svårsmälta kolhydrater.

– Det kan tänkas hjälpa mot gaser, men det vet vi inte än. De studier som gjorts på båda de här preparaten är för små, påpekar Magnus Simrén, men tycker ändå det kan vara värt att prova.

– Testa 2-3 veckor om de hjälper. Fördelen är att de inte är farliga, menar han.

Detsamma gäller Sunwic, ett kosttillskott på guarfiber som kom för något år sedan och hjälper många som har förstoppning.

I USA provar allt fler FODMAP, en ny diet som går ut på att utesluta vete, gluten, baljväxter, lök och sötningsmedel.

– Det viktiga är att man uteslutit intolerans mot gluten, laktos och fruktos, innan man börjar laborera med maten på egen hand, påpekar Lars Agreus, verksamhetschef för Centrum för allmänmedicin på Karolinska Institutet i Stockholm.

Viktig diagnos

En diagnos är också viktig för att säkerställa att det inte är cancer, Crohns eller andra allvarliga sjukdomar bakom magproblemen.

Det stora problemet med IBS är att man inte vet vad det beror på. Intensiv forskning pågår, inte minst i Sverige, för att hitta orsaken. Det man vet är att det finns ett ärftligt inslag som gör att vissa har lättare att drabbas än andra. Man vet också att debuten ofta sker i samband med en maginfluensa eller annan infektion i magen. Skulle IBS bero på någon slags infektion eller inflammation kan det förklara varför många blir bättre av probiotika.

– Frågan är om det verkligen är en enda sjukdom? Med tanke på hur olika symtom alla har och att olika behandlingar hjälper olika grupper, tror jag IBS egentligen handlar om flera olika tillstånd, säger Lars Agreus.

BRA BLIR DU INTE – MEN BÄTTRE!

Det finns inget botemedel mot IBS. Däremot finns en rad metoder som lindrar besvären.

Du måste själv prova vad som passar just dig.

Första hjälpen

Börja med att se över dina mat- och toavanor. Bäst mår magen om du äter regelbundet och inte för mycket åt gången. Det vill säga, tre mindre mål och två-tre mellanmål utspridda över dagen.

De flesta som levt med sina besvär länge vet ganska väl vad de bör undvika. Fet mat, kaffe, alkohol, fibrer och mölkprodukter är vanliga upprorsmakare, men det beror förstås på vilka bekymmer du har. Är du förstoppad kan det ju vara bra med fiberrik mat - i lagom mängd. Annars ökar gasbesvären precis som av läsk, lök, bönor, kål och tuggummituggande. Är du osäker på vad du ska undvika kan du ta hjälp av en dietist.

Regelbundna toalettbesök är precis lika viktiga. Tillåt dig att gå på toa när det behövs och ta tid på dig. Varför inte ta med dig tidningen?

Diarré

Immodium (loperamid) är ett stoppande medel som kan ge hyfsad effekt. Vissa anser sig även hjälpta av olika sorters probiotika.

Förstoppning

Bulkmedel hjälper till viss del, men även fiberrik mat och probiotika kan vara värt att prova. Många ställer stora förhoppningar till ett helt nytt preparat som väntas bli godkänt i USA och Europa under hösten. Det heter Linaclotide, som inte bara verkar lösande utan ger effektiv hjälp även mot smärtan.

Magsmärta

Rådgör med en läkare. Alvedon hjälper en del, men de flesta tycker inte vanliga värktabletter har någon effekt alls. IBS-patienter som dagligen har så ont att de får sömnen förstörd rekommenderas prova Tricykiska antidepressiv medicin (TCA), som Saroten och Tryptizol. Även de som inte känner sig särskilt nedstämda kan känna lindring. Får man ingen effekt inom 3-4 veckor bör man dock sluta. Även probiotika och kramplösande medicin som Egazil och Papaverin hjälper många.

Gaser/uppblåsthet

Bäst hjälp ger probiotika och ett minskat fiberintag. Forskarna studerar just nu effekterna av ett kostpreparat kallat Nogasin. Det består av enzymer som kan underlätta nedbrytningen av svårsmälta kolhydrater.

Svåra symtom i kombination med psykiska besvär

För de värst drabbade finns flera behandlingar som gett bevisad effekt: Hypnos, psykoterapi, KBT och antidepressiva så kallade SSRI-preparat. Ofta används psykologisk behandling i kombination med annan behandling.
 

Tänk på att …

Prova bara en medicin åt gången. Vill du ha effekt av en behandling är det viktigt att du accepterar din IBS och har realistiska förväntningar. Det är normalt att känna av sin mage då och då.

Källa: Svensk gastroenterologisk förenings riktlinjer

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

IBS-mage? Lugn – lindring finns!

ÄMNEN I ARTIKELN

Magsjukdomar