"Vad är de typiska tecknen?"

HÄLSA

Läs fastbrändhet-chatten med Torild Carlsson

Moderator säger: Kom ihåg att hålla era frågor korta så de får plats! Ni som skickat långa frågor, skicka dem gärna igen i nerkortad form.
Torild Carlsson säger: Hej! Det ska bli kul att få höra era frågor och funderingar!
Moderator säger: Välkomna, då börjar vi med frågorna..!
tryffel säger: Vad är de vanligaste tecknen på fastbrändhet?
Torild Carlsson säger: Jag har mött många som känner att de stannat alldeles för länge på fel jobb - och har mått dåligt av detta. Ofta kan man märka det i att man börjar söka fel hos sig själv, chefen eller jobbet... Trots att man kanske bara är på fel ställe. Man känner att om jag sökte nytt jobb skulle jag aldrig söka det jobb jag har idag. Och man känner att man saknar idéer om något annat jobb man skulle gilla. Sammanfattat är det en situation där man stannar i jobbet därför att man inte ser något alternativ till att stanna.
Stina säger: Hej! Jag har jobb, bostadsrätt och sambo, och är bara 27 år gammal. Jag känner mig (om inte fastbränd) instängd! Hur ska jag känna mig friare, mer egen, och kanske våga följa åtminstone någon av mina drömmar, utan att förstöra det fina jag redan har?
Torild Carlsson säger: Ibland kan det vara nödvändigt att släppa det jobb man har för att verkligen kunna fokusera på att skaffa något nytt. Men ofta är det bra att först börja undersöka vilka alternativ som finns. I boken Äntligen måndag www.antligenmandag.se beskriver jag det mer i detalj men i grunden handlar det om att 1) Rättsöka - dvs ta reda på vad du faktiskt har gillat i de jobb du haft, 2) Fundera på hur du kan kombinera detta till spännande arbetsuppgifter 3) Intervjua människor som har sådana jobb och sedan 4) ta ställning till om det räcker att justera det jobb du har idag eller om det är dags att byta.
Sam säger: Tja! Jag känner igen mig i tecknen på fastbrändhet, men hur ska man våga ta klivet därifrån? Jag har ingen utbildning och en treårig dotter? Men jag blir ju olycklig av det jag gör idag..
Torild Carlsson säger: Det är sunt att vara skeptiskt till att kasta sig ut i något okänt. För att komma vidare behöver du göra det okända känt - det vill säga upptäcka faktiskta alternativ. Det bästa sättet jag vet är att intervjua människor som gör sådant som intresserar dig. Människor älskar att prata om sig själva och att ge goda råd - så länge du inte ber om jobb. Då får du en chans att se om det är så kul som du tror, om det är rimligt att du kan få ett sådant jobb och ofta idéer om jobb som skulle passa dig ännu bättre. Ungefär såhär "Jag funderar på att byta till ett jobb som ditt. Men innan jag börjar söka sådana jobb så vill jag stämma av att det verkligen är som jag tror. Vad gör du en vanlig dag?"
utbränd? säger: Hej, vad är skillnaden mellan fastbrändhet och utbrändhet?
Torild Carlsson säger: De människor jag möter är ofta utbrända - de har varit så länge i en miljö som de mår dåligt av att det har satt sig på energi och självkänsla. Och eftersom energi och självkänsla är precis det som krävs för att få ett nytt jobb så har de under fastbrändheten förlorat nyckeln till att upptäcka ett alternativ. Steg för steg förlorar man kraften för att ta sig från det skadliga. Fastbrändheten är helt enkelt en typ av förstadium till utbrändhet. Och ser man inte till att skaffa sig ett alternativ för att ta sig vidare själv så finns risken att det slutar med utbrändhet.
Smilla säger: Hej! Hur ska jag kunna peppa min pappa som just nu är mellan jobb och verkar lite kluven angående vad han ska göra med resten av sin yrkeskarriär? Jag vill stötta och hjälpa honom göra det han vill!
Torild Carlsson säger: Det låter som din pappa sitter med olika alternativ. Och som i alla beslutssituationer behöver man information om det man ska välja mellan för att det ska vara möjligt att välja. Din pappa behöver intervjua människor i dessa branscher - använda dem som karriärrådgivare. Det finns inga bättre karriärrådgivare än de som har de arbetsuppgifter som man är nyfiken på. Han kan be att få ställa lite frågor: "Vad gör du en vanlig dag?" "Hur ska man vara för att trivas här?" "Vad ska man vara bra på för att lyckas här?" "Vem mer skulle du prata med om du var jag?"
Kristin säger: jag har nyss sagt upp mig för att komma ifrån att bli "fastbränd" - det kändes bra, speciellt när jag fick flera nya jobberbjudanden med en gång. Har du tips om hur jag ska undvika att hamna där igen?
Torild Carlsson säger: Grattis! Ofta blir det en rolig nystart när man tar steget. För att undvika att hamna i samma situation så skulle jag göra en liten lista med jobb jag haft tidigare, vad jag gillat och ogillat med dem - och sedan ha den som en checklista som jag stämmer av jobbalternativ mot. Din bästa källa till kloka beslut är dina egna erfarenheter! Det tar en timme av din tid - men det är väl använd tid. Vill du ha stöd så kan du titta i min bok.
jonis säger: Kan man applicera det här på annat i livet? Förhållande, livssituation i övrigt? För mig känns det som att jobbet är just det enda jag är riktigt nöjd med..
Torild Carlsson säger: Kul att du gillar ditt jobb! Det jag verkligen kan mycket om är arbetsmarknad men låt mig göra en koppling till andra delar av livet. Jag tror att man i många delar av livet gör klokt i att rättsöka snarare än felsöka - dvs ägna energi åt det som faktiskt fungerar, för det är det som ger kraft att hantera annat. Genom att upptäcka det som är bra hittar vi vägar att hantera det som är svårt.
Moderator säger: Nu är tiden snart ute – dags för dagens sista fråga.
Anonym säger: I förra veckan sade jag upp mig från ett toppjobb på ett svenskt storbolag efter att ha förändrat min personlighet till det sämre (över flera år). Vad tycker du skall bli min första åtgärd i mitt nya liv (pengar finns för ett år)?
Torild Carlsson säger: Det första du ska göra är att berömma dig själv att du tagit tag i situationen. Det är inget lätt beslut som du har tagit! Sedan tycker jag du ska inventera vad du verkligen gillat i arbetlivet så långt. Och fundera på var du skulle kunna få betalt för att ägna dig åt det. Sedan är det dags att testa av om dina idéer stämmer - prata med människor i den värld som intresserar dig. Inte för att söka jobb - utan för att fråga dem om kloka råd inför ditt beslut. Där ute - i verkligheten - kommer du att hitta de bästa svaren! Att hitta rätt i arbetslivet är svårt när man tror att man ska kunna hitta svaren genom att sitta hemma och tänka. Men betydligt lättare och roligt när man kommer igång att prata med de som verkligen vet - och kan ge goda råd. De som är i den värld som intresserar oss! Nyckeln är att skilja på att söka jobb - och att ta reda på vilket jobb man ska söka. Och ta dig tid för att ta reda på vilket jobb du vill söka först!
Moderator säger: Chatten är tyvärr slut, stort tack till dig Torild, och tack till alla er som ställt frågor!
Torild Carlsson säger: Stort tack för era frågor! Äntligen måndag!

ARTIKELN HANDLAR OM