Så undviker du kräksjukan

HÄLSA

Exakt så smittar viruset - och så skyddar du dig bäst

Finns det ett värre öde än att ligga dubbelvikt över toastolen?

Men det finns knep för att slippa kräksjukan.

Ett av dem är att tvätta barnens gosedjur - men tvätta dem absolut inte för hand...

För att du ska smittas av vinterkräksjuka måste viruset färdas från den smittades avföring eller kräk in i din mun. Äckligt - ja. Omöjligt - bevisligen inte.

- Kommer man in på en sjuk persons toalett finns det många sätt att bli smittad där. Man tvättar händerna - men sen tar man på kranen, eller dörrhandtaget. Där kan det finnas virus. Sedan går du ut och tar en lussekatt, och då får du in det i munnen, förklarar Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog vid smittskyddsinstitutet.

Går det att torka andras kräk utan att bli smittad själv?

- Ja, det gör det. Det är fascinerande hur sällan vi får rapporter om att städpersonalen blir sjuk. Det är ingen naturlag att bli smittad, säger Kjell-Olof Hedlund.

Skulle du ändå drabbas behöver du förmodligen bara gå igenom en omgång av kaskadkräkningar - den här vintern.

- Har man väl haft den blir man immun i flera månader. Det är mycket ovanligt att få samma virus två gånger samma säsong, berättar Kjell-Olof Hedlund.

Men många barnfamiljer upplever ju att smittan går runt, så att familjemedlemmarna återsmittar varandra?

- Nej, blir familjen sjuk igen efter någon vecka - då har man nog sjutton fått ett annat virus, säger Kjell-Olof Hedlund.

Tyvärr finns det två stora undergrupper till caliciviruset, som orsakar vinterkräksjukan.

- Har man riktig otur och utsätts även för den andra undergruppen, ja då kanske man blir kräksjuk igen.

Fokus på kaskadkräkningar

Vinterkräksjukan är den vanligaste magsjukan - men inte den enda. Det finns en mängd andra smittor som kan ge magsjuka, men de är oftast lindrigare. Och omvänt - har man en lindrigare magsjuka kan det ändå vara vinterkräksjukan.

- En del drabbas mycket lindrigare. Ibland händer det att ingen kräks vid ett utbrott, men vi hittar ändå norovirus. Det har fokuserats mycket på just kaskadkräkningar eftersom det låter och är så vidrigt, säger Kjell-Olof Hedlund.

Ett magsjukevirus som drabbar de flesta små barn någon gång är rota-viruset.

- Det är en av de vanligaste orsakerna till att barn söker akut, eftersom de blir så dåliga av det, säger Kjel-Olof Hedlund.

Maria Wångersjö

ARTIKELN HANDLAR OM