Är det farligt att inte äta lagad mat?

HÄLSA

Hej...Jag har haft ätstörningar i ca 8 år nu, bulimi/anorexi, och lyckas inte helt bli av med de här problemen.

Till frukost klarar jag av att äta något litet men resten av dagen är hopplös (har förnärvarande bulimi). Mitt andra mål som jag klarar av att behålla är precis innan jag ska sova (ca 22,00-01,00), men då kan jag bara äta sallad, kött eller kyckling och bröd. Nu undrar jag: är det farligt att inte äta tillagade måltider med ris och potatis?

/Daniela

Hej Daniela.

Näringsmässigt finns det inget som säger att man måste äta tillagad mat, man kan få i sig allt man behöver i alla fall. Däremot känns det inte som att det är det som är Ditt problem.

Du beskriver att Du haft ätstörningar, omväxlande anorexi/bulimi i åtta år. Jag utgår från att Du inte fått någon hjälp för dessa problem och det känns väldigt ledsamt eftersom Du fortfarande inte mår bra. Jag vet att det är jobbigt att ta tag i men jag vill ändå råda Dig till att söka hjälp för Dina ätstörningar.

Eftersom jag inte vet var Du bor så jag kan inte tipsa Dig om vart Du kan vända Dig. Du kan alltid gå till Din vårdcentral och beskriva Dina problem, de kan sedan lotsa Dig vidare. Att Du behöver hjälp för att komma tillrätta med Din situation är inte konstigt, det är inte konstigare än att man får behandling och hjälp för andra sjukdomar. Ge Dig själv chansen att få må bra. Var rädd om Dig. /Josefine

ARTIKELN HANDLAR OM

Kost