"Nu kan jag äta vad jag vill"

HÄLSA

14 kilo lättare

1 av 2 | Foto: NU: 87 kilo

Sextiotreåriga Per-Olof har bantat i hela sitt liv. Han säger sig ha provat på de flesta bantningsprogrammen på marknaden.

– Men räkna kalorier har jag aldrig gjort förrän nu.

Per-Olof älskar mat. Han har ett arbete med långa arbetsdagar, långa resor, många hotellnätter och inga regelbundna måltider.

– Jag vägde in på Viktklubb på 101 kilo, hade dåligt flås och kände mig tung, långsam och otymplig.

Nu har han gått ner 14,1 kilo och säger att han känner sig hälso­sam och stark. Han hittade till Viktklubb när han surfade runt för att hitta något sätt att gå ner i vikt.

– Naturligtvis var tanken att hitta en mirakelkur där man kunde äta så mycket man vill av viss mat. När jag hittade Viktklubb insåg jag att det enda riktiga sättet verkar vara att kontrollera vikten.

Före Viktklubb åt Per-Olof mycket och ofta, samtidigt som han intalade sig själv att det sättet var både bra och praktiskt eftersom han aldrig visste när han skulle ha tid till att äta nästa gång.

– Jag hade över huvud taget inte någon kontroll över vad jag åt.

Utnyttjar hotellgymmen

Nu promenerar han raskt 35–45 minuter fem gånger i veckan.

– De gånger jag har tillfälle att utnyttja något gym på de hotell där jag bor under mina resor blir det också ett pass på ungefär en timme kombinerat med löpband och styrketräning.

Vad var det med Viktklubb som gjorde att det fungerade?

– Det fina med Viktklubb är att man inte behöver ta till specialdieter eller annat som inte är en normal del av vardagen. Det är lättare än något annat jag provat. Trots att jag måste hålla kontroll på hur mycket jag stoppar i mig kan jag äta precis vad jag vill.

Nu närmar sig Per-Olof tidpunkten för frivillig pensionering. I april börjar han ett nytt kapitel i sitt liv och han har målet klart för sig.

– Jag vill vara i fin form utan övervikt.

Bättre självkänsla

Listan på Per-Olofs vinster av viktnedgången kan göras lång men bra självkänsla, bättre rörlighet och minskade ryggbesvär är några av dessa.

– Min stora önskan nu är att jag och min fru får fortsatt vara vid god hälsa så att vi tillsammans kan ta tillvara och njuta av nästa kapitel på vår livsresa.

Om Per-Olof

Namn: Per-Olof Eliasson
Ålder: Snart 64
Bor: Floda utanför Göteborg
Yrke: Fartygsservice
Längd: 178 cm
Startvikt: 101 kg
Målvikt: 80 kg