Tusentals liv till spillo när läkare snålar med mediciner

Publicerad:

Läkare: "En global tragedi"

En generösare inställning till vissa äldre billiga läkemedel skulle rädda livet på tusentals svenskar varje år.

Det anser läkarna bakom en ny stor internationell studie.

Läkarna har tillsammans undersökt vilka mediciner 150 000 vuxna i 17 olika länder får utskrivna och konstaterar att allt för många, framförallt kvinnor, inte får de läkemedel de behöver.

Av alla som hade haft en hjärtinfarkt eller stroke fick bara var fjärde blodförtunnande medicin, var femte fick så kallade betablockerare eller acetylsalicylsyra och endast var sjunde använde något kolesterolsänkande preparat, så kallade statiner. Inte oväntat är siffrorna lägst i låginkomstländerna, men även i höginkomstländer låter läkarna bli att skriva ut tillräckliga mängder medicin. Detta trots att det handlar om billiga, förebyggande läkemedel som ger skydd mot hjärtinfarkt och stroke.

– Det är preparat där patentet gått ut. De är billiga, välbeprövade och effektiva, och det finns ingen anledning till att vi inte skulle ge dem mycket oftare till patienter som ligger i riskzonen. Bara i Sverige hade det kunnat rädda tusentals människoliv varje år, säger överläkare Annika Rosengren i ett pressmeddelande.

Hon är professor i medicin på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom studien som publiceras i den högt ansedda medicinska tidskriften the Lancet.

Professor Salim Yusuf på McMaster University i Canada, som lett studien, anser att det behövs en systematisk ansträngning för att förstå varför så billiga läkemedel underutnyttjas världen över.

– Det här är en global tragedi och representerar en enorm bortkastad möjlighet att hjälpa miljontals människor med hjärt-kärlsjukdom till en mycket låg kostnad, säger han.

Caroline Hougner

Publicerad: