Regnsommaren kan göra dig sjuk

avOlof Svensson, Ida Gustafsson

HÄLSA

Sommarens regnchock har knappast gjort någon glad.

Nu kommer nästa kalldusch – den uteblivna solen kan göra dig sjukare i höst.

– Man blir sämre på att ta hand om infektioner, säger överläkaren och D-vitaminexperten Mats Humble.

Foto: Colourbox

Juni var den blötaste månaden på 50 år. Och även nästkommande månad regnade bort, med stora översvämningar runt om i landet.

Inte nog med att det var trist, den dåliga sommaren påverkar också vår hälsa och vårt immunförsvar.

– Solen under sommaren är en viktig källa till vår D-vitamintillgång. Om förrådet uteblir blir utgångsläget sämre inför vintern, säger Mats Humble, överläkare vid universitetssjukhuset i Örebro och expert på D-vitaminer.

Kan leda till svåra sjukdomar

Vad D-vitamin har för betydelse för vår hälsa delar upp forskarvärlden i två läger. Det ena hävdar att vitaminen stärker skelettet och är viktig för kalkomsättningen. Det andra menar att bristen på det på lång sikt kan leda till sjukdomar som cancer, reumatism, MS och psykiska sjukdomar.

– Enligt den falangen motverkar D-vitamin nästan alla vanliga sjukdomsgrupper. Det finns förhållandevis lite forskning på detta och jag tror att sanningen ligger någonstans mellan de olika falangerna, säger Mats Humble.

Kan bli sjuka redan i höst

För att kroppen ska kunna producera eget D-vitamin krävs det att vi exponeras för UVB-strålar, eller ultraviolett ljus, minst en kvart om dagen. Men dessa strålar finns bara tillgängliga för oss nordbor under april-september. Resterande månader filtreras dessa strålar bort eftersom solen står för lågt. 

Kan vi bli sjukare redan i höst?

– Ja, för vissa tillstånd är det nog större risk. Framför allt gäller det infektionsförsvaret. Man blir sämre på att ta hand om infektioner, säger Mats Humble.

Solsemester bästa boten

Men det finns tröst – det finns D-vitamintillskott på Apoteket och i hälsobutiker.

– Men den dos som vanligtvis rekommenderas ersätter inte sommarsolen fullt ut. 1000 till 2000 enheter är en lagom dagsdos tycker jag. En veckas solsemester på Kanarieöarna räcker däremot minst en månad, säger Mats Humble.