Studie: Så mycket åldras din hjärna i förtid – av cannabis

Ny studie visar – så mycket åldras din hjärna av cannabis. (Bilden har inget med studien att göra)
Ny studie visar – så mycket åldras din hjärna av cannabis. (Bilden har inget med studien att göra)

Hur mycket åldras egentligen vår hjärna i förtid av olika droger och sjukdomar?
Det är något som forskarna i en ny stor hjärnstudien har tittat närmre på.
Och resultatet var tydligt. Cannabis visade sig vara en av de saker som åldrade vår hjärna ordentligt– hjärnan åldrades nästan tre år i förtid av drogen visade studien.

Hur mycket åldras egentligen vår hjärna av droger och olika sjukdomar? Det var något som forskarna från flera olika universitet i Kalifornien undersökte i en av de största studierna någonsin på hjärnan. I studien tittade man på 62 454 bilder från över 30 000 människor. Resultatet publicerades tidigare i veckan i den vetenskapliga tidskriften Science Daily.

Från nio månader till 105 år

I studien ingick personer i åldern från nio månader till 105 år och undersökningarna gjordes i både vila och i aktivitet. Man tittade på hur blodflödet gick igenom 128 regioner i hjärnan för att få fram resultat.

Åldrades med nästan tre år

En av de viktigaste lärdomarna från studien var, enligt huvudförfattaren Daniel G Amen, läkare och grundare av Amen Clinics, att cannabis åldrade hjärnan i den utsträckningen som man kom fram till. Enligt studien åldrades hjärnan nästan tre år i förtid av cannabis.

– Det var extra viktigt eftersom vårt samhälle ser användandet av marijuana som oskyldigt. Denna studien slår fast att det faktiskt inte är så, säger han till Daily Science

Men cannabis var inte det enda som åldrade hjärnan. Olika sjukdomar och neuropsykiatrisk funktionsnedsättning som ADHD, Schizofreni och bipolär sjukdom var alla tillstånd som fick hjärnan att åldras. Schizofreni var det som påverkade mest – det fick hjärnan att åldras i förtid med hela fyra år.

Alkohol påverkade också hjärnans åldrande men inte i lika stor utsträckning som cannabis. Här kunde studien slå fast att förtidsåldrandet låg på 0,6 år.

Däremot kunde forskarna inte se att depression var något som accelererade åldrandet i hjärnan.

Publisert:

LÄS VIDARE