Resistenta bakterier frodas i tvätten

Av: 

Helena Zachariasson

Bakterier växer som bäst vid 42 grader.
Bakterier växer som bäst vid 42 grader.

Hälsa

Resistenta bakterier trivs i smutstvätt och vissa sorter kan överleva i veckor.

Det krävs hög tvättemperatur och torktumling för att få bort dem, visar ny studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Den ökande spridningen av totalresistenta bakterier är oroande för Sveriges sjukvård. Sjukhusen arbetar med att förbättra sina hygienrutiner men smittan fortsätter att öka och kosta liv. Nu har även fler äldreboenden drabbats av resistenta bakterier. Deras rutiner för tvätt av handdukar, sängkläder och patient-och personalkläder är inte lika utstakade som hos sjukhusen.

Åsa Melhus, överläkare i mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala har lett studien som presenteras vid läkarstämman idag.

–Med ren tvätt menar vi inte vit och utan fläckar. Vi menar fri från bakterier, säger hon till Svenska dagbladet.

”Tvättmedel räcker inte”

Vårt ökade miljömedvetande kan vara en av orsakerna till den ökade spridningen av bakterierna.

– Kraven på att spara energi och därmed minska miljöpåverkan, tillsammans med upprepade rekommendationer från tvättmedelstillverkare och klädproducenter om tvätt i låga temperaturer, gynnar definitivt överlevnaden för olika bakterier, inklusive de multiresistenta, säger Åsa Melhus.

–Tvättmedel räcker inte för att få bort bakterierna, och när vi odlar bakterier på vårt laboratorium växer de som bäst vid 42 grader, fortsätter hon.

Viktigt att tumla

Enligt studien är bästa sättet att få textilier fria från bakterier är att tvätta dem i minst 60 grader i tio minuter följt av torktumling i hög värme.

Silverinnehållande tvättmaskiner, eller speciella superdesinficerande tvättmedel, som ibland föreslås, är inte ett hållbart miljömässigt alternativ, menar Åsa Melhus, och kan till och med göra att bakterierna blir ännu mer resistenta.

– Men inga sjukdomsalstrande bakterier har hittills utvecklat resistens mot värme, säger hon till Svenska dagbladet.

Men mest ökar bakteriespridningen ute i samhället. Om det är vårt nya miljötänk att tvätta vid låg temperatur som är orsaken är oklart. Men att bakterierna dör lättare vid hög värme är nu klarlagt.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert: