Fet mjölk håller barnen smala

Barn som dricker standardmjölk väger mindre.
Barn som dricker standardmjölk väger mindre.

Lågstadiebarn som dagligen dricker standardmjölk väger mindre än sina klasskompisar.

Det visar en ny studie från Göteborgs universitet som går tvärt emot livsmedelsverkets nya rekommendationer om att barn helst ska dricka lättmjölk.

Forskarna har följt flertalet av de 120 barnen i undersökningen sedan de var små och kan konstatera att matvanor grundläggs tidigt.

– I stort sett är matvanorna desamma nu som när de var fyra år, säger dietisten Susanne Eriksson som skrivit avhandlingen.

Barnen som nu fyllt 8 år har fått svara på frågor om vad de ätit det senaste dygnet och hur ofta de äter olika livsmedel. De har även tagit blodprov och mätt vikt, längd och bentäthet.

”Kanske dricker mer läsk”

Mest intressant är skillnaden i vikt mellan de som dricker fet mjölk och de som väljer en mager variant. Det visade sig att de som drack standardmjölk varje dag hade lägre BMI och vägde i snitt fyra kilo mindre än de som hellre drack mellanmjölk, lättmjölk eller annat.

Inte ens de överviktiga barnen klarade hålla vikten nere med mager mjölk. De som oftare drack 3-procentig mjölk vägde mindre.

– Vi vet faktiskt inte vad det beror på. Det kan vara så att de som inte dricker standardmjölk kanske dricker mer läsk istället, säger Susanne Eriksson men tillägger att mängden fett också kan ha betydelse.

– Mejerifett har ju visat sig ha en positiv effekt på vikten i andra studier, påpekar hon.

Rekommendationerna går emot

Fet eller mager mjölk? Frågan har ältats i det oändliga. Mjölk behövs. Det är alla ense om. Utan mjölkprodukter är det svårt att få i sig alla vitaminer och mineraler vi behöver, som kalcium och D-vitamin.

Men behöver vi även fettet? Så sent som i våras ändrade livsmedelsverket sina rekommendationer och skriver nu att alla barn från 1 års ålder bör välja magra mjölkprodukter som lättmjölk, lättfil, lättyoghurt för att minska intaget av mättat fett. Oavsett vikt och ålder.

– De innehåller lika mycket näringsämnen, men man slipper det mättade fettet. Berikad lättmjölk innehåller dessutom mer D-vitamin än standardmjölk, säger nutritionist Irene Mattisson på livsmedelsverket men tycker den nya studien är intressant.

– Vi har precis påbörjat arbetet med de nya Nordiska näringsrekommendationerna . Där kommer de här resultaten helt klart få betydelse när vi går igenom alla studier som gjorts på sistone och väger dem mot varandra.

Publisert: