Mysia på språng

”Jag känner mig som Bane i ”Batman” när jag lufsar på bandet”

Lika som bär?
Lika som bär?

Mysia Englund, 33, ska springa sitt livs första lopp – 5 kilometer långa Run The Party den 30 april. Följ hennes väg från helt otränad ända in i mål.

MÅNDAG

Okej, då kör vi! Ut och shoppa träningskläder! Jag börjar med att leta sport-bh. Men efter en timme av letande och svärande i provrummet ger jag upp! För många val och allt känns obekvämt.

”Det ska sitta åt ordentligt”, sa personalen i butiken. Men det ska väl inte rycka bort allt hår på huvudet när man drar på sig bh:n?

TISDAG

Första löpbandsträningen före loppet! Jag börjar med att gå i tio minuter. Sen joggar jag sakta i fem ­minuter. Mer orkar jag inte. Det känns helt okej. Men jag MÅSTE köpa en sport-bh.

ONSDAG

Efter jobbet träffar jag en personlig tränare som ska hjälpa mig att göra ett konditionstest. Testet går ut på att springa på ett löpband i 12 minuter. En sak man inte nämnde på telefon var att jag är tvungen att ha en andningsmask fastspänd över ansiktet, för att kolla min syreupptagningsförmåga. Jag känner mig som Bane i ”Batman” när jag lufsar fram på löpbandet med masken över fejset!

Det känns lite nervöst att få domen. Jag vet att min kondition suger men det kommer nog vara jobbigt att få det svart på vitt.

TORSDAG

Dagen börjar med att jag tar trapporna upp till ­redaktionen. Jag har märkt att alla tränings­tokiga på jobbet gör det. Jag är ju lat och väljer vanligtvis hissen. Men nu tänker jag att varje extra steg i vardagen, är ett närmare steg mot mitt mål! Shit, vad jag ångrar mig när jag till sist kommer upp på plan sju.

Men det blir ändå 20 minuter rask promenad på löpbandet efter jobbet!

FREDAG

Resultatet från konditionstestet har kommit. Jag har 41,6 i maximal syreupptagningsförmåga. Enligt personlige tränaren har en genomsnittlig inaktiv person 39-40. Så mitt resultat är bättre än väntat! Å andra sidan har visst Charlotte Kalla 74. Så jag har lite att jobba på …

Är på konferens med jobbet så det blir ingen ­träning.

LÖRDAG

Efter gårdagens konferens känns lördagen tung. Så ingen träning. Men jag har förstått att jag behöver en plan för att klara det här loppet. Jag googlar ”löpträning” och inser att det finns oändligt många tips, sidor och bloggar. Vad ska jag välja?

SÖNDAG

10 minuter rask promenad på löpbandet och 15 ­minuters joggning.

Fem minuter längre än senast!

”Att gå på gym verkar tråkigt”

Ett ögonblick...

... Mysia Englund, 33 som under fem veckor kommer skriva om sin löpträning på ­Hälsasidorna.

Mysia Englund, 32.
Mysia Englund, 32.

Snart ska du springa ditt livs första lopp, hur har du lagt upp träningen?

– Jag har ingen strategi. Jag har börjat gå i snabb takt på löpband, men det räcker ­inte, jag måste börja löpträna också. Frågan är bara när, jag tror att det får bli på kvällarna ­efter att jag nattat barnen.

Har du tränat tidigare?

– Nej. Jag gick danslinjen på gymnasiet och jobbade som danslärare i tre år, men sen har jag inte tränat. Att gå på gym verkar jättetråkigt, så nej, jag har inte tränat på 13 år, förutom att jag dansat på fester.

Men varför vill du plötsligt vara med i en löptävling?

– Jag vill testa och se om jag klarar av det. Jag ser det som en kul grej, men kommer inte att jämföra mig med någon. Just den här tävlingen avslutas med en fest. Det känns ju roligare att springa in i en fest än in i en skog.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Ett löpband vid mitt skrivbord.

Text: Åsa Passanisi

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN