Klara klackarna hela natten!

En timme, sex minuter och 48 sekunder. Det är så länge de flesta av oss orkar gå i klackar innan det börjar göra ont, enligt en brittisk studie. Tur att det finns knep som kan minska på smärtan!

1. Se till att skon passar

Vi har alla gjort det: Köpt lite för små skor i förhoppningen om att de ska töja ut sig och sedan gått runt och svurit över skavsåren. Så vad ska man då tänka på? Att skon sitter lagom tajt – är skorna för stora kommer dina fötter glida ner och öka belastningen på tårna – och att du har plats att röra på tårna. Klackar med runda tår är absolut bäst, men föredrar du spetsiga bör själva spetsen börja efter dina tår, så att tårna inte kläms ihop.

2. Tänk på klackens position

Visst kan breda klackar kännas skönare ibland, men allt handlar faktiskt inte om tjockleken utan om var klacken är positionerad. För ultimat komfort ska den vara precis under hälbenet och inte längst ut på foten. Om den är för långt bak blir det svårare att hålla balansen och det kommer att resultera i mer smärta.

3. Spendera lite mer pengar

Självklart går det att hitta bra skor som inte kostar en månadslön, men de allra billigaste är ofta inget bra köp eftersom de brukar vara gjorda av plast i stället för skinn. Plast gör fötterna varma, svettiga och uppsvällda vilket gör skorna mer obekväma. Dessutom är det inte ett flexibelt material vilket ofta ger skavsår. Skinn är däremot ett ”levande material” och mer följsamt efter dina fötter.

4. Undvik tunna sulor

Efter ett tag får man nästan alltid ont i trampdynorna, men satsar du på tjockare platåsulor lättar de lite på trycket – speciellt om de är lite gummiaktiga.

5. Testa mer stöd där uppe

Ju mer du döljer av ovansidan av din fot, desto mer stöd får du (har du tänkt på skillnaden mellan att bära ett par pumps och ett par högklackade vinterstövlar?). På sommaren kan till exempel en vristrem hjälpa.

6. Köp hjälpmedel

Nuförtiden finns det stötdämpande inlägg till skorna som kan underlätta om det känns som att fotsulorna alltid börjar brinna i höga klackar (kolla till exempel in Scholls ”Party feet”). Om de är gjorda av silikongelé hjälper de även till att stabilisera dina fötter så att du inte glider ner lika mycket, vilket minskar risken för blåsor.

7. Släng av dig skorna!

Ingen kommer att märka om du är barfota en stund under middagsbordet även om ni är ute och käkar på en restaurang, så passa på att ta en paus från skorna lite då och då för att stretcha vristen och tårna. Stretcha även fötterna när du kommer hem genom att till exempel peka tårna nedåt.

Källa: Dailymail.co.uk, Stylecaster.com

Jonna Karvonen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN