Klara biffen utan kött

HÄLSA

Funderar du på att skippa köttet för gott?

Bra – men glöm inte att ersätta det med grönt.

Många vegetarianer riskerar näringsbrist, visar forskning visar hur du klarar biffen - utan biff.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Biffiga tomater. Det finns gott om goda vego-alternativ till animaliska produkter. Men det räcker inte med bara grönsaker för att få i sig tillräckligt med näring.

Vegovågen sveper över landet. På senare tid har intresset vuxit rejält för vegetabilisk mat, inte minst bland unga. En positiv trend, som dock är förenad med vissa fällor. Många som bestämmer sig för att sluta äta kött eller animaliska produkter glömmer nämligen en viktig bit - att ersätta köttet med näringsriktiga alternativ.

Christel Larsson, forskare vid Umeå universitet, gjorde nyligen en undersökning som visade att unga veganer och vegetarianer ofta äter för lite grönt, med näringsbrist som följd.

Risk för benskörhet

- Vi undersökte bland annat näringsintaget hos 30 veganer mellan 16 och 20 år och fann att de jämfört med blandkostare fick i sig för lite kalcium, riboflavin, selen och vitamin B12, säger Christel Larsson.

Brist på kalcium kan hos unga personer hämma skelettbildningen och leda till benskörhet, en allt mer utbredd sjukdom. B12-vitaminet är viktigt för blodbildningen och konsekvent låga nivåer kan ge allvarliga effekter på hälsan. Något att se upp med alltså, men en fullvärdig vegetarisk kost behöver inte vara så svår att få till. Lösningen är kunskap, att veta vad du behöver för att kunna tillfredsställa näringsbehovet.

Alla kan lära sig

Anna-Lisa Stenudd har i sin bok "De gröna alternativen" sammanställt gröna ersättare till snart sagt varje animalisk produkt. Hon anser att alla kan lära sig att lägga om kosten på ett riktigt sätt.

- I allt man gör måste man ju vara motiverad. Att lära sig laga vegetarisk mat är inte svårare än att laga till kyckling och biff. Men tycker man nu att det är lite jobbigt finns det många färdiga vegetabiliska rätter att köpa i affären, säger hon.

Så mycket näring behöver du...

Får du i dig tillräckligt med näringsämnen? Som vegetarian bör du vara lite extra uppmärksam på att du får i dig det du behöver. Här är livsmedelsverkets dagliga rekommendationer för dig som är måttligt fysiskt aktiv och inte ammar eller är gravid:

...och här kan du hitta den

Sara Milstead