Fungerar verkligen vinäger mot sötsuget?

Läs chatten med näringsexperten Fredrik Paulún

Fettförbrännings- och näringsexperten Fredrik Paulún svarar på läsarnas frågor om sötsug, vikt och kost.

Sanja säger: Hejsan...

Jag har inte problem med sötsug eller så, utan jag har problem med att jag blir hungrig, eller kankse snarare sugen på mat hela tiden, så vissa kvällar kan jag laga mat tre gånger på bara några timmar, jag tränar inget och jag sitter och pluggar hela tiden så det är ju inget ökat behov av energi.

Fredrik Pauln säger: Ditt problem måste du åtgärda genom att börja äta med lagom intervall. Tre till fyra gånger per dag bör du äta något. Då får du lagom mycket energi och kroppen känner vad den behöver.

Lotta säger: Vilka är de värsta fettfällorna i jul? Och vilken julmat kan man äta med gott samvete?

Fredrik Pauln säger: Själv anser jag att man inte ska bry sig om vad maten innehåller. Ät och var glad, det handlar bara om några dagar per år.

Tobbe säger: Ja äter för mycket chips hur skall ja göra??

Fredrik Pauln säger: Chips är inte nyttigt. Det innehåller både dåliga fetter och för snabba kolhydrater. Samt för mycket salt. Ett bättre alternativ är torrrostad jordnötter, det innehåller bättre fett och långsamma kolhydrater.

Tina 28 säger: Hej Fredrik! jag undrar hur man går upp i vikt nyttigt? (jag äter normalt och tränar magen varje dag).-Alla pratar om hur man ska gå ner i vikt men ingen nämner hur man går upp i vikt! tack på förhand...ha en God Jul och Gott nytt år

Fredrik Pauln säger: Det viktigaste är att du alltid har blodsocker, och för att få det måste du äta flera gånger per dag. Ibland räcker det att lägga till en måltid per dag, så går du upp i vikt utan att bli tjock.

Elo säger: Hej, Tänkte fråga, finns det någon som helst medicin, tabletter mot matsuget?

Fredrik Pauln säger: Det finns ett läkemedel som heter reductil, som dämpar aptiten. Det har biverkningar, så det ska bara användas av överviktiga.

kattis säger: Varför går jag inte ner fast jag inte äter godis och chips?

Fredrik Pauln säger: Det kan bero på många olika saker, allt från fel fettkvalitet till för snabba kolhydrater. Tränar du? Annars bör du börja med det, det är det effetivaste för viktminskning.

hoho säger: Är det sant att man bränner mer fett om man tränar innan frukost?

Fredrik Pauln säger: Ja. Det är sant eftersom dina insulinnivåer är låga innan frukost. Skillnaden är dock ganska liten jämfört med att träna senare på dagen. Det handlar om cirka 10 procent effektivare fettförbränning.

Emma säger: Vilka konkreta tips finns det för oss som egentligen ALLTID är sugna på sötsaker?

Fredrik Pauln säger: Sötsug är naturligt. Det som är sött i naturen är ogiftigt och energirikt. Problemet idag är att vi kan äta hur mycket sött som helst. Det du bör äta är långsamma kolhydrater samt äta regelbundet så att blodsockret aldrig sjunker för lågt.

Sammi säger: Hej Fredrik! Jag har haft ätstörningar ett tag och varit underviktig men har nu gått upp ca 5 kg och är motiverad att bli frisk,men tankarna lever fortfarande kvar och jag vill ju inte gå upp FÖR mycket! Jag undrar därför om det finns något svar på hur mycket jag kommer gå upp om jag äter bra nyttig mat i lagom mängd varje dag? kommer jag stanna eller bara fortsätta gå upp för att jag "förstört" min ämnesomsättning?

Fredrik Pauln säger: Kroppen har förmåga att läka sig själv. Din ämnesomsättning kommer att anpassa sig till ditt nya energiintag. Du behöver inte oroa dig för att gå upp för mycket så länge du äter rimliga portioner.

STG RUDE GIRL! säger: Hej!! Jag är en mamma på 45 år som fått mitt sista barn...Mammaledigheten har precis tagit slut..jag går på friskis o svettis..o äter inte heller så mkt men magen går inte bort? vad ska jag göra?

Fredrik Pauln säger: Graviditeten brukar ge några kilos viktökning som kan vara svåra att ta bort. Dock hjälper självklart motion och bra mat. Du kan läsa mycket mer på min hemsida om viktminskning på www.paulun.com.

Lasse säger: Stämmer det att om man äter lågglykemiska produkter så minskar suget?

Fredrik Pauln säger: Ja, det stämmer eftersom blodsockret räcker längre. Lågt blodsocker ger starkt sötsug.

Jossan säger: Kan man gå upp i vikt av att äta lakrits? Vad är mest onyttigt i lakrits?

Fredrik Pauln säger: Visst kan man gå upp i vikt av lakrits men små mängder är inte farligt.

sushie säger: Jag har dämpat mitt sötsug genom att äta långsamma kolhydrater några veckor, nu undrar jag om jag förstör allt genom att ta ett par glas vin nån kväll. Vill verkligen inte hamna i blodsocker-berg-o-dalbanan igen.

Fredrik Pauln säger: Nej, några glas vin ökar insulinkänsligheten vilket t o m är positivt för blodsockerbalansen. Det får dock inte bli för mycket. Och alkohol ger också mycket energi.

Anders säger: Hej Fredrik! Jag tycker det verkar som om hypandet av GI har fått folk att tro att ett kilo pasta är bättre för formen än en morot. Överdrivet, men jag tycker mig se en sådan tendens. Håller du med om det?

Fredrik Pauln säger: Det är definitivt ett problem eftersom GI ibland är ett trubbigt verktyg. Man måste veta mer om näringslära för att kunna använda det korrekt. Används det korrekt är det är jättebra verktyg, både för formen och för hälsan.

Emma säger: Fungerar verkligen Äppelcidervinäger mot sötsug eller är det mest placebo-effekt?

Fredrik Pauln säger: Äppelcidervinäger minskar blodsockerhöjningen efter måltid, vilket ger ett mer långvarigt blodsocker. Därmed mindre sötsug. Alla sura livsmedel gör detta, även vanlig vinäger och citronjuice.

Hjärt Sjukström säger: Kan man bygga muskler lika effektivt med proteiner från växtriket som man kan med animaliska proteiner.Bodybuilders hävdar att det i stort sett är omöjligt att bygga på en strikt vegitarisk diet.

Fredrik Pauln säger: Det går alldeles utmärkt. Du måste bara äta tillräckligt mycket.

Sammi säger: hur ska man lära sig känna skillnad på hunger och sug?

Fredrik Pauln säger: Använd förnuftet. Har du just ätit tillräckligt och vill ha mer, så är det nog mest sug. Men har det gått flera timmar sedan måltiden så är det nog hunger.

Rosa säger: Hej jaag bara undrar varför vissa bara rasar i vikt med vikt väktarna medans andra knappt går ner ett gram fast man följer dieten till punk och pricka

Fredrik Pauln säger: Alla har olika förutsättningar, både genetiska och miljömässiga. För en del är viktminskning enkelt medan för andra kämpar kroppen emot.

Jossan säger: Jag undrar om det är bra att fasta ibland en eller två dagar. Funderar på det efter jul, men har hört att det inte är bra för kroppen.

Fredrik Pauln säger: Fasta är inte bra, det sänker förbränningen och skapar gifter i kroppen och hämmar ditt immunförsvar. Att äta lite mindre än vanligt några dagar är dock inte farligt.

Lasse säger: Vad anser du vara viktigast vid fettförbränning, äta rätt o lagom mängd fett eller skära ned på kolhydraterna och istället öka proteinintaget??

Fredrik Pauln säger: Både kvaliteten och mängden av fett är viktigt. Och kolhydraterna också, mängden och kvaliteten är viktig. Den moderna synen på fettförbränning går ut på att äta mindre kolhydrater och framför allt långsamma sådana. Samtidigt som man ökar proteinintaget något. Läs gärna min bok Allt om fettförbränning, om detta.

jenoa säger: vad gör man mot sötsuget efter maten? Även om jag ätit bra mat så blir jag alltid sugen på något sött..

Fredrik Pauln säger: Prova med att äta en frukt, det hjälper vissa. Om inte annat kan du äta lite av någon dessert. Är du ståndaktigt så är det dock inte farligt att hoppa över det söta efter maten.

Emma säger: När jag äter lunch i skolan så äter jag mig mätt men redan efter en timma känns magen tom. Det känns som att maten bara består av luft. Kan detta vara ett resultat av att jag dricker för lite vatten till maten?

Fredrik Pauln säger: Svår fråga. Äter du tillräckligt mycket av alla näringsämnen, annars bör du få i dig ett mellanmål inom några timmar. Jag tror inte att vätskemängden påverkar mättnaden så mycket.

Lotta säger: Hej Fredrik! vart ska man vända sig när man efter 15 år fattat att man är matmissbrukare

Fredrik Pauln säger: Kontakta närmaste sjukhus, de kan hänvisa dig till mottagningar för matmissbrukare.

Miralda säger: Vad tycker du om bantningsmedel typ Redusan, som sägs hindra att kroppen lagrar onödigt fett?

Fredrik Pauln säger: Det finns inga bantningsmedel som är mirakelmedel. I bästa fall kan de hjälpa dig att bli av med ett kilo fett i månaden. Det kommer dock snabbt tillbaka om du inte lägger om kosten och motionen. Dessutom finns risk för biverkningar.

fetto säger: hur lång tid tar det inan det kommer fett runt hjärtat...altså om man äter fet matt

Fredrik Pauln säger: Omöjligt att säga. Det beror på individen. Kontakta läkare om du är orolig.

nn säger: Om man äter mycket under två-tre dagar så märks ju detta nästan direkt och man blir inte av med det, men om man äter lite under lika lång tid så går man oftast inte ned någonting. Hur kommer det sig? Är kroppen mer benägen att lagra reserver än att bli av med överflöd?

Fredrik Pauln säger: I normala fall brukar kroppen vara motvillig att ändra sin vikt. I ditt fall handlar det sannolikt om att du lägger på dig glykogen de dagar du äter mycket. Det betyder att det binds kolhydrater och vätska i dina muskler, och det väger ganska mycket.

häxan säger: Hej fredrik vad anser du om vegetarisk kost för barn?

Fredrik Pauln säger: Jag anser inte att barn ska äta vegankost. Men en kost baserad på vegetabilier och t ex fisk är utmärkt.

sushie säger: Är det svårare att minska i vikt när man äter p-piller? Varför?

Fredrik Pauln säger: P-piller innehåller hormoner som ökar vätskeansamlingen i kroppen, samtidigt som vissa lägger på sig ett par kilo fett, av dom. Det går dock att kompensera med bättre kost och motion.

Antii Tjockilainen säger: Stämmer det att desto mer vältränad man är desto mer känner man smaken av sötsaker och fett i mat än en otränad person.Vilket leder till att man använder sig av mindre fett i maten ,inte bara för att det är nyttigt utan för att man känner av det feta och söta bättre? Myt?

Fredrik Pauln säger: Det låter som en myt. Smaken beror på andra faktorer.

Fixer säger: Tja, Fredde! Varför går jag upp i vikt när jag slutar röka?

Fredrik Pauln säger: Rökningen ökar din förbränning på ett onaturligt sätt. Därför försöker kroppen motverka detta genom att sänka din förbränningen. Då blir det en viktökning. På lång sikt brukar man dock bli tjock av rökning, då det rubbar din hormonbalans. Sluta därför att röka!

pizza säger: är det så väldans onyttigt med kebabpizza?

Fredrik Pauln säger: Inte om du behöver den energi som pizzan innehåller.

Miralda säger: Hej Fredrik, kan inte du lägga ut bra recept på mat med lågt GI på din sida?

Fredrik Pauln säger: Det är mycket möjligt. Du hittar också recept med lågt GI i min bok Blodsockerblus, samt i den kommande boken, Den perfekta maten. Den kommer i januari och är skriven av mig och Oscar de Hoog.

mike säger: lever du själv efter din lära

Fredrik Pauln säger: Absolut, det är lätt när man väl kan det. Tack så mycket för alla inlägg! God jul! / Fredrik Paulún

Publisert: