Svider det? Stick bort plågorna

Ny studie: Akupunktur botar urinvägs- infektion

Nålar kan sätta stopp för din urinvägsinfektion.

En ny norsk studie visar att akupunktur kan bota kvinnor som ofta drabbas av den svidande plågan.

Nyttiga nålar. Tre av fyra kvinnor i studien blev av med urinvägsinfektionen med hjälp av akupunktur.
Nyttiga nålar. Tre av fyra kvinnor i studien blev av med urinvägsinfektionen med hjälp av akupunktur.

Det är forskare vid universitetet i Bergen som har undersökt om akupunktur kan bota urinvägsinfektion. I studien deltog 100 kvinnor som hade haft infektionen minst tre gånger under den senaste 12-månadersperioden.

– Professionella akupunktörer satte nålarna vid knäna, anklarna, under naveln och i svanken, berättar Terje Alræk, forskare inom akupunktur vid universitetet i Bergen.

Nålarna fick sitta i minst 20 minuter, två gånger i veckan under en månads tid. Resultatet var mycket positivt.

– Det fungerade verkligen. Tre av fyra var utan urinvägsinfektion under sex månader efter avslutad behandling, säger Terje Alræk.

De kvinnor som inte behandlades med akupunktur fick i stället tillbaka sina infektioner. Forskarna i Bergen hoppas nu att akupunktur kan bli en ny och effektiv behandling mot urinvägsinfektioner. Metoden är billig och helt utan biverkningar.

– Det är väldigt bra för de drabbade kvinnorna som tidigare har tvingats äta antibiotika flera gånger per år, säger Terje Alræk.

Flera faktorer spelar in

Urinvägsinfektion är vanligt, framför allt hos kvinnor. En rad faktorer gör att infektionerna slår till: ett kort urinrör, samlag och resturin i blåsan. I Bergen har man sett att de som har resturin kvar

lättare drabbas. Det var också de som blev behandlade med nålar.

Förutom obehaget med sveda, feber och ständiga toalettbesök leder upprepade urinvägsinfektioner ofta till att bakterierna blir resistenta mot antibiotika. Med nya behandlingsmetoder är alltså mycket vunnet. I Sverige använder man än så länge inte akupunktur mot urinvägsinfektioner. Det har dock testats.

– Jag har en del patienter som har provat och blivit bättre. Det beror på att genomblödningen blir bättre, säger Chirster Carlsson, överläkare vid Rehabklinken, Lunds universitetssjukhus.

Om du vill testa om akupunktur fungerar mot urinvägsinfektion, kontakta en godkänd akupunktör.

Drick vatten och torka rätt - här är knepen

VAD ÄR urinvägsinfektion?

Malin Byström

Publisert: