Twitter gör dig avtrubbad

Av: 

Kristina Pousette

Hälsa

Forskare varnar för mikrobloggarna

Aftonbladets Fredrik Virtanen.
Aftonbladets Fredrik Virtanen.

Du får skriva max 140 bokstäver.

Nu varnar forskare att för att Twitter går FÖR snabbt.

Hjärnan hinner inte reflektera - och vi förlorar moralen.

Mikrobloggen Twitter.

På en mikroblogg ska man spotta ur sig inlägg som är korta - och det ska gå snabbt.

Med sina sju miljoner medlemmar har Twitter snabbt växt till den största av mikrobloggarna. Politiker, kändisar och privatpersoner – alla sitter och skriver korta, snabba inlägg om sina liv, sina vänner eller om nästan vad som helst.

Hjärnan hinner inte med

Nu visar en amerikansk studie som är gjord av hjärnforskare vid University of Southern California att det finns en fara med det snabba twittrandet.

Risken är att hjärnan inte hinner få tid att reflektera eller känna av andra människors känslor vilket kan göra att vi tappar vår moraliska kompass.

Detta gäller särskilt unga människor vars hjärnor inte är fullt utvecklade.

– Om saker och ting går för snabbt och du inte hinner uppfatta hur andra människor mår kan det få konsekvenser för din moral, säger Mary Helen Immordion-Yang, en av forskarna som har gjort studien.

Kan sortera väldigt snabbt

Den mänskliga hjärnan kan sortera saker väldigt snabbt. Det räcker med några sekunder för att uppfatta fysisk smärta hos andra människor. Men när det gäller andra mer djupgående känslor - som empati och beundran behöver hjärnan betydligt längre tid på sig.

Att läsa en bok eller att umgås med vänner är aktiviteter som lär oss definiera vår moraliska uppfattning om världen. Med de här nya, snabba sociala medierna som Facebook och Twitter menar forskarna att det vi tar till oss alltså går för fort.

"Barnen klarar sig"

Aftonbladets kända twittrare Fredrik Virtanen, 38, skräms inte av de amerikanska forskarna.

– Det finns en fara i att prata också, risken är stor att man säger något ogenomtänkt och idiotiskt. Barnen kommer att klara sig den här gången, också, säger han.

Men Virtanen menar att man inte ska blanda ihop Twitter med riktiga samtal.

– Däremot finns en fara i att man glömmer att Twitter faktiskt inte är som det känns, ett intimt samtal bland vänner. Alla kan läsa det. Därför är det klokt att tänka i åtminstone tio sekunder innan man uppdaterar. För sedan är det för sent.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert: