10 ovanor som du lätt kan bryta

HÄLSA

Vet du inte vad du ska ta tag i för ovana?

Här är 10 tips på ovanor – och hur du bryter dem!

1. Bilen mot cykeln

”Men det är ju så bekvämt och smidigt...” Snicksnack! Extravikt är inte bekvämt och smidigt! Är det bara några kilometrar, hojja till jobbet, dagis, mataffären och shoppingen. Här kan kilona rasa!

2. Vitt bröd mot fullkorn

Den här grejen är riktigt enkel. Välj fiberrikt fullkornsbröd i stället för näringstomt vitt. Du kommer bli förvånad hur lite du saknar det vita! Och det finns inga ursäkter heller, till och med burgare serveras med fullkornsbröd nu för tiden.

3. XL-tallrikar mot medium

XL har länge varit modet i servishyllorna. Illusionvarning! Hjärnan och ögat lurar dig att ta större portioner än du egentligen behöver för att känna dig nöjd. Byt tillbaka till dina normalstora tallrikar.

4. Hissen mot trapporna

I stället för att bara stå där och otåligt vänta på hissen – ta trappan! Beroende på hur befolkat huset är går det ofta fortare att kila upp de där två, tre, fyra våningarna. OCH du får ursnygg rumpa! Starta ett nytt motto: ”Jag tar alltid trappan!”

5. Läsk mot vatten

Också superenkelt. Läsk är proppfullt med artificiellt sötningsmedel och lömska kalorier. Spetsa i stället vattnet med lite färskpressad lime, chili och apelsin. Så fräscht!

6. Fika mot frukt

Vi vet, det är svårt att motstå bullfatet på fikat. En dålig vana som gör stor skillnad på midjemåttet! Byt ut sockerchockerande biskvier mot energiladdande frukt som inte fastnar runt mitten. Lika trevligt – mycket smalare!

7. Latte mot espresso

Hur många latte bälgar du om dagen? Mjölk innehåller massor av nyttiga vitaminer och mineraler – men också mycket energi. En liter mjölk motsvarar en hel middag i kalorier. Byt ut latten mot en smakkittlande espresso, som är helt kalorifri.

8. Morgonfasta mot frukost

Forskarna är eniga. Människor som äter frukost mår bättre och väger mindre. Frukosten kickar igång förbränningen och ger skön och stabil energi resten av dagen. Satsa på fibrer, frukt, mjölkprodukter och sunda pålägg.

9. Telefon mot promenader

I stället för att luta dig tillbaka i soffan och skruva ner tv-volymen för att ringa en väninna, ta med henne ut på en timmes promenad! Samtidigt som ni hinner prata om allt och lite utan att någon liten rycker i ärmen får ni perfekt lågintensiv fettbrännarmotion!

10. Big pack mot mini pack

Det kvittar om du är revisor och räknat ut att snacks i storpack är en bättre ekonomisk deal än småförpackningar. Köp smått ändå. De ger dig betydligt större kontroll över snacksandet. Studier visar att vi har otroligt svårt att nöja oss med lite när vi vet att det finns mer.