Hej då, sommarplågor!

HÄLSA

Du har kliande bett, jetlag och flagande näsa.

Den ljuva sommartiden är inte alltid så ljuv som vi vill att den ska vara.

Men vi vet hur du kan vinka adjö till alla elaka sommarplågor!

Åksjuka

Vad beror det på? Du har suttit och harvat på en buss, på ett tåg eller i en bil en längre stund. Vissa människor är extra känsliga för rörelseförändringar och blir därför lättare än andra åksjuka med illamående och kräkningar.

Det kan du göra: Kan du ta en paus då och då och få frisk luft – gör det. Undvik att äta mycket mat precis före eller under resan. Ät hellre lite och ofta. Sitt längst fram och försök fästa blicken på vägen eller horisonten. Lägg dig ner och slappna av och blunda – eller sov så kan du slippa åksjukan helt.

Jet lag

Vad beror det på? Du har rest mellan flera tidszoner och vänt upp och ner på dygnet och gjort kroppen helt förvirrad.

Det kan du göra: Se till att få dagsljus! Gå ut och aktivera dig även om du är trött. Ät på de nya tiderna även om du inte är hungrig. Försök redan på flygplanet att sova när det är sovdags på din slutdestination. Minimera intaget av alkohol.

Du stinker

Vad beror det på? Det är sommar och du svettas betydligt mer. Kanske har du också lite för mycket kläder på dig? Din svett avsöndrar protein vilket gör bakterierna på din kropp överlyckliga. När de festar på proteinerna börjar du lukta skunk.

Det kan du göra: Duscha regelbundet och använd en antiperspirant (helst en ammoniakfri). Du kan också använda en kylande talk, antisvamp-pulver och fotsprej.

Blåsor

Vad beror det på? Varma, svettiga fötter går sällan bra ihop med skor.

Det kan du göra: Av med skorna! Låt blåsan vara och undvik att ta sönder den. Om du måste ta på dig skor igen, sätt på dig ett skyddande plåster. Om området kring blåsan blir rött eller ömt och vätskar kan du ha fått en infektion och bör söka dig till en läkare.

Svamp i underlivet

Vad beror det på? Svampen trivs där det är fuktigt, varmt och tätt och tycker med andra ord att sommaren är toppen! Dessutom älskar den täta poolbad och ger dig en irriterande klåda, rött och svullet underliv och en otäck, grynig flytning.

Det kan du göra: Har du aldrig haft svamp förut bör du gå till doktorn. Annars finns det receptfria mediciner på apoteket. För att undvika att få svamp igen kan du testa att bara tvätta underlivet en gång om dagen, undvika tvål i slidöppningen, torka underlivet varsamt med mjuk handduk efter tvätt, undvika syntetiska och färgade material i underkläderna och sova utan trosor.

Vatten i öronen

Vad beror det på? Du har badat mycket och haft huvudet under vattnet. Vatten hittar lätt vägen till hörselgången och gör så att du hör sämre.

Det kan du göra: Eftersom det är för sent att hålla huvudet över vattnet kan du testa att lägga huvudet på sne och vänta tills vattnet rinner ut. Gör likadant på båda sidorna. Att blåsa örat torrt med en hårblås ganska nära örat kan också torka upp vattnet men välj inte den varmaste styrkan.

Om örat värker kan du ha fått en infektion som kallas ”simmaröra” och du måste söka läkarhjälp.

Glansig panna

Vad beror det på? Antingen är det riktigt varmt ute och du svettas, eller så har du fet hy som lätt blir glansig, särskilt i t-zonen.

Det kan du göra: Ställ dig i skuggan. Badda pannan lätt med ett papper. Använd enbart produkter för fet hy och använd mattande ansiktskräm eller så kallade ”oil blotting papers” som är små pappersbitar som är preppade med mattande produkter och som tar bort överflödigt fett på huden.

Utslag från brännässlor

Vad beror det på? Du har glömt hur en brännässla ser ut eller har missat den och gått rakt in i den. De små luddiga håren på växten har bränt dig och du har fått fula, kliande, onda utslag.

Det kan du göra: Lindra klådan med kallt, rinnande vatten i några minuter. Stryk på kylbalsam eller lokalbedövande salva. Slutar det inte killa kan du testa hydrokortisonsalva, men var försiktig med det i solen – det kan ge fläckar på huden!

Fnasig näsa

Vad beror det på? Du har glömt smörja in nästippen och suttit och lapat sol aningen för länge, vilket har fått huden att börja flaga.

Det kan du göra: Tänk på att huden under flagorna är känslig eftersom den blivit bränd. Slit inte bort flagorna utan börja med att bädda in huden i en fuktgörande kräm, gärna med aloe vera. Fortsätt med en fetare kräm tills hudflagorna är mjuka. Skrubba försiktigt med en extremt mild peeling utan korn och smörj sen in näsan med en aloe vera-kräm.

Orolig mage

Vad beror det på? Din mage är ingen globetrotter utan trivs bäst hemma. När du trots det åker utomlands ökar risken för att magen inte alls gillar det landets bakterier, virus, parasiter och andra elaka mikroorganismer utan slår bakut och ger dig magont, illamående, förstoppning eller diarré.

Det kan du göra: Undvik att dricka vatten från kranen när du är utomlands. Skippa sallad och oskalade frukter och grönsaker, och is i drinken. Köp mjölksyrabakterier inför resan som du kan ta i förebyggande syfte. Försök att inte stressa, det kan också oroa magen. Testa en stoppande medicin mot diarré eller mikrolavemang mot förstoppning.

Myggbett

Vad beror det på? När myggan biter dig sprutar den samtidigt in ett ämne i huden som hindrar blodet från att stelna. Ditt immunförsvar vaknar och bettet börjar klia.

Det kan du göra: Försök att inte klia, det ökar risken för infektion och bettet kliar längre än nödvändigt. Smörj i stället in bettet med kylbalsam eller badda det med kallt vatten. Kliar det outhärdligt mycket kan du testa att smörja med en hydrokortisonkräm eller ta ett receptfritt läkemedel med antihistamin. Skydda kroppen kvällstid så kommer inte elakingarna åt att sticka dig!

Bränd hud

Vad beror det på? Du har slarvat med spf:en, suttit för länge i solen under de värsta timmarna och krispat till hela kroppen som svider och har blivit röd som en kokt kräfta.

Det kan du göra: Den permanenta skadan i huden är redan gjord, men du kan lindra svedan genom att smörja in dig med en svalkande lotion med aloe vera, gärna efter att den har stått i kylen en stund. En antiinflammatorisk värktablett kan minska inflammationen i huden och ta bort smärtan en aning. Drick ordentligt med vatten och undvik alkohol. Bada svalt och se sen till att ha löst sittande kläder i naturmaterial.

Värmeutslag

Vad beror det på? Det är hett ute och du har antingen för mycket kläder på dig eller så har du smörjt in dig med en fet kräm innan du tränar.

Det kan du göra: Börja med att kyla huden genom att lätta på kläderna eller ännu bättre: ta en sval dusch. Gå in i skuggan och håll kroppen så sval som möjligt. Sluta motionera! Sök läkare om utslagen inte försvinner efter ett par dagar, om du har frossa, feber, svullna lymfkörtlar eller om området är rött och svullet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Skönhet