Sanna, 27: ”Det handlar inte om kalorier”

avViktoria Hansén

Foto: ADAM IHSE
Namn: Sanna Engström.
Ålder: 27.
Bor: I Borås.
Familj: Sambo, mamma, pappa och storebror.
Gör: Jobbar på ett glasbruk.
Startvikt: 110 kilo.
Nuvarande vikt: 85 kilo.
Storlek före: XL
Storlek efter: M.
Midjemått före: 115 centimeter.
Midjemått nu: 86 centimeter.

Som yngre tränade Sanna Engström mycket, men efter en skada smög sig kilona på.

När hon inte längre log när hon såg sig själv i spegeln bestämde hon sig för att förändra sitt liv.

När Sanna sticker ut för att springa lovar hon sig själv att aldrig stanna förrän hon är hemma igen. På samma sätt kan man beskriva hennes resa mot ett sundare liv. Hon blir aldrig färdig, hon stannar aldrig.

– Jag brukar säga att jag är klar när jag är död. Det är ju ingen vits att köra en quick fix på några veckor och sedan tro att man är klar. Oftast återgår man till att leva som före dieten och alla kilon kommer tillbaka. Att gå ner i vikt handlar ju om att förändra sin inställning, inte att räkna kalorier.

Jo, hon har räknat kalorier, men gav upp. Hon gillar inte hetsen som det förde med sig.

– Jag vill ta det lugnt, i min egen takt. Därför har jag inget träningsschema heller, jag vill att den här resan ska vara lustfylld, inte fullpropp­ad med en massa krav.

Och hon har testat pulverdieter, men det slutade med att hon svimmade.

– Bantning av det där slaget är ju en kort­siktig lösning på ett långsiktigt problem, man vill bli smal men man är inte redo att arbeta för det.

”Att gå och handla var ett träningspass”

När Sanna väl börjar springa slutar hon inte. Detsamma gäller hennes hälsosamma liv – det kommer hon inte att sluta med.

Det var i juli 2013 som Sanna kände att det fick vara nog. Vågen stannade på 110 kilo. Men egentligen var det inte själva siffrorna på vågen som gjorde att hon bestämde sig. Det var så mycket annat den där sommaren som fick henne motiverad.

– Jag orkade knappt röra mig, bara att ta mig ur sängen på morgonen var ett kraftprov. Att gå och handla var ett träningspass. Dess­utom hade jag utslag under armarna och skav mellan låren. Jag svettades konstant, det var ingen idé att ha smink för det bara försvann.

Som barn var Sanna aktiv, hon tränade mycket men när hon för några år sedan råkade ut för en skidolycka var hon tvungen att sluta sporta. Samtidigt började hon plugga och blev mycket stillasittande.

– Det var väl då det började, övervikten smög sig på. När jag sedan fick ett skiftjobb blev det värre, det var svårt att hålla ordning på mattiderna och att äta sunt och bra.

Men hur mycket hon än ville förändra sin livsstil gick det inte. Tills hennes pojkvän sa det som verkligen fick henne att ändra sitt liv.

– Han sa att han längtade efter den dagen då jag såg mig i spegeln och log, att jag alltid såg så ledsen ut när jag mötte min egen blick. Han sa: ”Det spelar ingen roll för mig vad du väger, men jag vill att du ska vara lycklig.” Han hade rätt, jag hade noll livslust. Och jag ville verkligen börja leva, inte bara överleva.

Tror inte på många förbud

Samtidigt hade Sanna en väldig tur, en kompis till henne skulle utbilda sig till personlig tränare och undrade om hon fick använda Sanna som försöksperson. Sanna tvekade inte, hon var motiverad och nyfiken på om hon kunde utmana sig själv så mycket som det krävdes. Sanna träffade sin PT en gång i veckan under ett halvår och rasade i vikt.

– Jag vet ärligt talat inte var jag hade varit om jag inte tagit tag i det här. Hade jag levt över huvud taget?

Det enda förbud Sanna satte upp för sig själv var att hon de tre första månaderna inte fick dricka läsk eller alkohol och inte äta bröd.

– Jag har svårt att äta bara en smörgås, och dessutom lassar jag på otroligt mycket pålägg.

Tidigare var maten starkt förknippad med ångest, hon åt i hemlighet och kunde ljuga om vad och hur mycket hon ätit.

Eftersom hon är fast besluten om att få ett sunt förhållande till mat i dag tillåter hon sig äta på McDonalds ibland.

– Men jag äter alltid tillsamm­ans med min pojkvän eller med vänner, och jag äter bara en hamburgare. Att äta har blivit roligt och socialt. Att äta en pannacotta med min sambo är ju jättemysigt, men att äta fem stycken ensam, som jag gjorde förr, är ju inte det minsta bra på något sätt. Jag har behandlat min kropp som ett sopnedkast och sedan frågat varför den inte fungerar.

I början vägde sig Sanna i stort sett varje dag, men när hon upptäckte att hon blev besviken om hon stod still eller hade gått upp några gram bestämde hon sig för att ställa undan vågen. Nu väger och mäter hon sig en gång i månaden för att ha koll på att det går åt rätt håll.

En armhävning var stort

Löpningen har blivit Sannas bästa vän, och med det ständiga mottot ”Det behöver inte gå fort, bara det går framåt” ser hon till att springa flera gånger i veckan. Ibland långt, andra gånger en kortis, hon blandar backar och intervaller. Att variera träningen är bästa sättet att inte fastna i vanor som känns tråkiga.

Att ha roligt är väldigt viktigt för Sanna, och en stor motor i motivationen. Därför jämför hon sig aldrig med andra, som till exempel när hon följde med sin PT på ett cross fit-pass och uppvärmningen bestod av sjuttio armhävningar.

– Jag fixade en. På knäna.

Alltså, jag var så glad. Så stolt! Det trodde jag aldrig att jag skulle klara.

Livet har förändrats, Sanna är lyckligare, hon ler när hon ser sig i spegeln och ryggen är rakare.

– Jag äter vad jag vill och rör på mig.  Jag vill ha en sund inställning till mat och min kropp, därför tillåter jag mig att ha en dålig dag. Men aldrig en dålig vecka.

Foto: PRIVAT
Mycket kan hända på 365 dagar! Innan Sanna började med sin nya livsstil vägde hon 110 kilo. I dag stannar vågen på 85 kilo – 25 kilo lättare.

SÅ KOMMER DU IGÅNG

1. Lyssna på radio

Sätt i gång ”Sommar i P1” i lurarna. Varje gång det kommer musik springer du. I början kanske du bara orkar refrängen, sedan kanske verserna i stället och till slut orkar du hela låten!

2. Tryck på shuffle

Gör i ordning en lista med peppande musik. Sätt på ”shuffle” så du inte vet vilken låt som kommer. Bestäm dig för att du får springa en låt, gå en, ta en långsamt och rusa dig igenom nästa.

3. Utforska

Välj alltid en väg som du aldrig sprungit förr, även om det bara är en liten avstickare från din vanliga runda. Det gör att du tänker på annat.

Spring till det här

Hold on – Sean Paul

Affirmation – Savage Garden

Wild ones – Flo Rida

Vårens första dag – Laleh

Nobody knows – Darin

En vanlig dag i Sannas liv

07:00 Vaknar. Går ut och springer.

08:00 Äter frukost. Naturell a-fil med granola.

12:00 Äter lunch. Ugnsgrillad kycklingfilé med blomkålsmos, broccoli och keso.

18:00 Äter kvällsmat. Bananpannkakor. (Blanda ett ägg och en banan och stek. Ät med turkisk yoghurt, bär eller jordnötssmör till. Vill du ha matigare pannkakor så blandar du i keso och granola.)

20:00 Kör ett kvällspass. Om jag inte känner för gymmet kör jag i vardagsrummet. Jag tar hjälp av en app som tränar hela kroppen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Träning