”Måste jag kasta läppstiftet?”

Av: 

Petra Weiss

Skönhet

Skönhetsredaktören svarar på dina frågor

Skönhetsredaktören Petra Weiss svarar på läsarnas frågor

Fråga mig Är det något du undrar över? Skicka dina frågor till: petra.weiss@aftonbladet.se

Jag har haft en jobbig sommar med flera förkylningar och har äntligen blivit frisk. Min fråga är om jag bör kasta mina läppstift som jag har använt i sommar? Jag är livrädd att få en massa förkylningar igen, det orkar jag inte! 

Christine

Petra svarar: Nej, det behöver du inte. Du kan absolut använda dem om det bara var förkylningar du hade. Viruset dör fort och kan inte smitta dig igen eftersom din kropp byggt upp antikroppar mot viruset.

Om du däremot hade en halsinfektion eller en annan infektion orsakad av bakterier, då bör du nog kasta det eftersom bakterierna lever längre och dessutom riskerar att smitta dig igen.

”Jag vill få fina ben igen”

Jag har fått fula åderbråck på benen efter graviditeten, finns det något sätt att ta bort dem utan att operera? Jag har också en massa ytliga kärl på låren, går de bort med las­er?

Nicole

Petra svarar: Det går att antingen ta bort dem med en teknik där skum injiceras i åderbråcket i kombination med ultraljudsteknik, eller så finns det en ultraljudstyrd behandling med radiofrekvenskateter. Jag rekommenderar dock inte att du tar bort ytliga kärl med laser, det är oerhört lätt att det blir brännmärken som ger bestående fläckar på huden. Det bästa för ytliga kärl är så kallad scleroterapi där ett ämne som får kärlen att dra ihop sig och försvinna sprut­as in i huden direkt på kärlen. Det krävs dock oftast ett antal behandlingar.

”Är det bra att peela huden?”

Jag har en superkänslig hud samtidigt som den ser ganska torr och grå ut efter semestern. Vågar jag använda peeling? Jag blir väldigt lätt rödflammig och ansiktet hettar ofta.

Rödluvan

Petra svarar: Om du är så känslig tror jag att en peeling med enzymer är det bästa för dig. Peelingen orsakar en kemisk reaktion för enzymer, som nästan alltid kommer från frukt, bryter ner sånt som döda hudceller. Du kan antingen göra den hemma eller på en hudvårdssalong. Var extra noga med solkräm sen, för huden är extra känslig efter en peeling.

”Måste jag ha solkräm nu?

Nu har jag varit duktig hela sommaren och smörjt in mig med solkräm, men när kan jag sluta med det? Nu är det ju höst, inte är solen så stark då i Sverige? 

Carla

Petra svarar: Jo, faktiskt. De skadliga UV-strålarna träffar huden året om och vill du hålla huden fin är det tyvärr bara att smörja… Und­er vintern räcker det med spf 15–20. Vissa hudkrämer för dagtid innehåller faktiskt en spf på 15–20. Du ska dock inte ha samma hudkräm nattetid, då kan huden vila från spf.

”Jag har hår på fingrarna!”

Jag har ganska mycket hår på fingrarna som jag stör mig på. Jag har rak­at dem några gånger men det blir så ful stubb efter ett tag. Hur ska jag bli av med håret?

Linda

Petra svarar: Du kan antingen rycka bort håret med pincett så håller det sig längre, eller ta bort det med laser vilket är en lång och smärtsam procedur som kostar ganska mycket. Du kan också vaxa för ett snabbt och effektivt resultat som inte är så dyrt.

Läs mer!

Följ mig på bloggen: bloggar.aftonbladet.se/skonhetsredaktorerna

ANNONS

Hur mår du på insidan? Gör en hälsokontroll via blodprov och få många svar.

Extern länk från Werlabs

Välj ditt test här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Skönhet