”Svart bälte i spontanitet”

HÄLSA

Mia Törnblom: Jag känner mig just i denna stund lite trött på mig själv

Foto: MARGARETA BLOOM SANDEBÄCK

Jag kan vara Doktor Phil, tänkte jag en morgon för några år sedan, och eftersom jag både är handlingskraftig, övertygande och orädd ringde jag till programledaren Renée Nyberg och föreslog att vi skulle göra ett tv-program ihop.

Några månader senare var drömmen verklighet, vårt program hette ”Nyberg & Törnblom”. Den tv-serien är absolut INTE det bästa jag har gjort, hade man inte träffat mig innan och tittade på första avsnittet så tänkte man med all säkerhet att jag var hysterisk, kanske till och med lite galen.

Det är flera saker jag borde ha gjort annorlunda men jag ångrar inget, det var både spännande och lärorikt att få leka tv.

Jag får ofta frågan om hur jag gjort för att bli framgångsrik, och här har vi en stor del av orsaken – jag vågar, jag får en idé, en dröm och så kör jag järnet. Jag har lyckats med många saker för att jag provat ännu fler och tillåter mig att göra misstag. En av mina positiva egenskaper är just min spontanitet. Jag har startat flera företag. De flesta har varit lyckade, men en gång satsade jag väldigt mycket pengar i en skönhetssalong och det blev oerhört kostsamt. För så är det, min spontanitet har en baksida: ibland utvecklas den till tanklöshet och ”jag tänkte inte på det”.

Nu har det hänt igen! Vi har bott på Kungsholmen i nio år och jag kände en dag att det var dags att byta stadsdel. Eller, det var vi faktiskt överens om, men min man ville att vi skulle tänka igenom våra planer medan jag övertalade honom att vi skulle sälja direkt. ”Men var ska vi bo?” frågade han då. ”Hittar vi ingenting nytt så bor vi på landet så länge”, svarade jag och sålde in idén om hur enkelt, fantastiskt och härligt det skulle bli.

Det blev inte riktigt så bra. Lägen­heten blev såld men till ett ganska dåligt pris, det kan ha berott på otur eller på fel val av mäklare. Sen visade det sig vara väldigt svårt att hitta en ny lägenhet, svindyrt och väldigt få objekt på marknaden. Så vi hamnade på landet – en ö i skärgården som det är omöjligt att ta sig till och från efter kl 22 och före kl 06 på morgonen. Det är helt okej på helger och semestern, men om man, som jag, reser mycket i jobbet ganska så korkat.

I ärlighetens namn känner jag mig just i denna stund lite trött på mig själv och därför har jag bestämt att ett av mina mål inför hösten är att träna på att tänka efter lite innan jag drar i gång en massa saker. Så i stället för att vara spontan, vilket jag ju redan har svart bälte i, ska jag göra vad jag kan för att bli efter­tänksam i stället. Vi får se hur det går.

Det kommer inte naturligt för mig.

/Mia

ARTIKELN HANDLAR OM