”Mitt magknip var gulsot”

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa

Josephine, 16, är efter ett år fortfarande inte frisk från sin gulsot

Hon blev trött, magsjuk och alldeles gul. Men när Josephine Sten, 16, gick till doktorn trodde ändå ingen att det var hepatit A hon smittats av, så ovanligt är viruset i Sverige.

– Jag säger till alla mina vänner att vaccinera sig. Ingen ska behöva må så här dåligt.

Först trodde Josephine att magknipet och tröttheten var influensa. Men när hon aldrig blev frisk och dessutom fick en fruktansvärd klåda fick hon diagnosen gulsot.
Foto: Magnus Torle
Först trodde Josephine att magknipet och tröttheten var influensa. Men när hon aldrig blev frisk och dessutom fick en fruktansvärd klåda fick hon diagnosen gulsot.

Josephine var på läger med sina nya gymnasiekompisar när hon kände de första symptomen.

– Först trodde jag att magknipet berodde på att vi var på utflykt. Dagen därpå hade jag fortfarande ont i magen och jag blev dessutom jättetrött, men då tänkte jag att det var för att jag sovit dåligt.

Josephine bet ihop, trots att hon började gå framåtlutad för att det gjorde så ont i magen. Hon tappade aptiten och fick ont i lederna. En kväll kräktes hon.

Kanske influensa?

Rasade i vikt

Så där höll det på i en vecka till en dag när hennes pappa kom hem från jobbet och såg att hon var alldeles gul.

– Då hade det också börjat klia i huden, så där mycket så att om man börjar klia så går det inte att sluta. Jag kliade till och med hål innan jag fick min diagnos. Men vid det laget hade jag läst så mycket i läkarböcker att jag var säker på att jag hade hepatit A, berättar Josephine.

Den första sjukdomsveckan rasade hon åtta kilo på sex dagar. Ändå dröjde det innan någon läkare trodde på att det verkligen var hepatit A som Josephine smittats av. Det är så pass ovanligt i Sverige och dessutom var hon ”inte tillräckligt gul”, som en läkare uttryckte det.

Vaccinerade familjen

När Josephine väl kom till barnakuten, en vecka efter att hon börjat få ont, kunde de konstatera en förstorad lever. Därefter följde långa, ingående intervjuer med smittskyddsläkare om exakt vad hon gjort de senaste sex veckorna, den tid det tar från smitta till symptom.

– Min familj vaccinerades omedelbart efter att jag fått diagnosen, liksom mina vänner. Jag hade varit som mest smittbärande just de dagarna jag var på klasslägret. Ändå smittade jag ingen. Det känns skönt att veta.

Hon blev sjukskriven från skolan och ordinerad att vila och att äta fettsnål mat. Tre gånger har Josephine fått kraftfulla återfall sedan september förra året och levervärdena återhämtar sig långsammare än beräknat.

– Jag känner fortfarande av min lever då och då. Ofta i samband med att jag anstränger mig fysiskt. Då sätter jag mig en stund och låter det gå över.

Det var en mindre epidemi som bröt ut förra sommaren i Helsingborg. Tre andra personer smittades samtidigt som Josephine. Ingen av dem hade dock samma ”virusfamilj” och inget samband kunde visas. Hon hade sommarjobbat i tre veckor på ett dagis, vilket anses vara en högriskfaktor, men ingen annan på jobbet smittades.

– Det är klart att jag undrar varför just jag fick det. Det har ju påverkat mitt liv väldigt mycket. Samtidigt är det skönt att veta att man blir immun och att jag aldrig kan få det igen.

Har ett tydligt budskap

I sommar fyller Josephine 17 år. Först ska hon med en kompis till Finland, sedan till släktingar i Kalix och slutligen också med familjen till Turkiet. Hon hoppas på en lång och lugn sommar efter en jobbig vinter och vår.

– Om jag fortfarande har ont i magen när terminen börjar så måste jag söka läkare igen för att höra vad de säger om det. Jag vet ju att det är individuellt hur inflammationen läker ut, men efter ett år borde ju levervärdena vara okej igen.

Josephine som tidigare aldrig brytt sig om vaccination har ett tydligt och övertygat budskap.

– Vaccinera er mot hepatit A. Det här jag är med om vill jag inte att någon ska behöva gå igenom.

"Svenskar har lågt immunförsvar mot hepatit A"

Semester och lata dagar, god mat och nya vänner – men i paradiset lurar faran.

Varje år smittas cirka trettio svenskar på utlandsresor, är det då nödvändigt att vaccinera sig?

Ola Weiland är professor vid infektionskliniken på Karolinska institutet.

– Ja. Ska du åka utomlands utanför Europas huvudstäder är det är en god idé att vaccinera sig även mot hepatit A. På vaccinationscentralerna i dag får du ofta ett kombinationsvaccin för både hepatit A och B. Hepatit B är annars det virus som känns mer angeläget att vaccinera sig mot på hemmaplan eftersom risken att smittas är större. Särskilt om du är ung och har nya sexuella kontakter. Svenskar har det lägsta immunförsvaret mot hepatit A i världen, vilket gör oss extra sårbara när vi reser utomlands.

Finns det planer på att lägga in vaccinet i det allmänna barnvaccinationsprogrammet, som i till exempel USA?

– Eftersom alla svenskar någon gång under sitt liv kommer att resa utomlands så undrar jag om inte alla borde vaccinera sig. En färdig utredning kring att införa ett hepatit B-vaccin bland barnvaccinen finns däremot, där alla är rörande eniga om den positiva effekt det skulle få.

Finns det några risker med att vaccinera sig mot hepatit A?

– Nej.

Behöver man oroa sig för att bli smittad i semestersverige?

– Nej.

Att smittas av hepatit A är mycket ovanligt. Av de svenskar som reser utomlands blir ungefär en på tretusen smittade per månad. Tillhör du den "äventyrliga” typen som reser mycket och dessutom i högriskområden är risken högre, då smittas 200 av tusen.

Anna-Klara Fresk

Publicerad: