Hälsa

Bli kvitt ditt munsår

Var tredje svensk har munherpes

Det sticker, bränner och pirrar. Sedan gör det ont - rejält ont.

Munsår är en plåga som var tredje svensk dras med.

Men det finns hjälp - och inte bara i form av Vectavir.

En del får det som ett brev på posten varje gång de blir förkylda, eller solar, eller har mens - svidande, fula, sprickande sår på läpparna.

Men måste det alltid vara just herpes - kan det inte vara något annat?

– Det är klart att det finns andra typer av sår man kan få på läpparna: en skada eller en svampinfektion till exempel, säger Jan Faergemann, professor i hudsjukdomar vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg.

Men om det känns likadant varje gång, och kommer tillbaka gång på gång?

– Då är det herpes.

Herpesviruset finns i två varianter - typ 1, som främst drabbar munnen, och typ 2, som är en könssjukdom.

– Men numera är det inte helt ovanligt att du har typ 1 genitalt, och du kan även ha typ 2 på läpparna. Det beror på att oralsex är betydligt vanligare idag än för, säg, 30 år sedan, förklarar Jan Faergemann.

Hela 70 procent av Sveriges befolkning bär på munherpesviruset. Hos de flesta är det alltid vilande och ger aldrig symtom - men hos var tredje svensk aktiveras det då och då. Då beror det nästan alltid på en förändring i immunförsvaret – ofta infektion eller stress. Även solljus och kvinnans menstruation påverkar immunförsvaret, och kan göra så att herpesviruset vaknar till liv.

Snabb behandling

Det första symtomet är att det sticker, pirrar och bränner – men syns inte. Ändå är det då man ska ska sätta in behandlingen.

– När man fått riktiga sår har behandlingen ingen effekt. Man måste behandla inom 24 timmar, och ju tidigare du sätter in behandlingen, desto bättre, säger Jan Faergemann.

När pirrandet blivit små vattenblåsor har man alltså fortfarande chansen. Men efter ungefär ett dygn, när vattenblåsorna blivit varblåsor, är det för sent. Och när blåsorna blivit sår som lätt spricker - då är det bara att härda ut.

Om det inte blir infekterat, förstås.

– Det kan bli problem med såren, för det kan komma bakterier i dem. Det ser ut som att såret blivit torrt, men när du skrattar börjar det blöda. Då kan det vara infekterat - men det kan också vara en normal del av läkningsprocessen.

Herpes må vara smärtsamt, men oftast går det över på en vecka. Däremot finns det risk att herpes triggar andra åkommor, som kan vara farliga. Första gången man smittas av herpes kan man drabbas av en allvarlig hjärninfektion med hög dödlighet, och det kan trigga en hudåkomma med blåsor som kan ta sig allvarliga former. Det kan också sätta sig i ögat.

- I allvarliga fall kan hornhinnan påverkas så att du blir blind. Teoretiskt kan det smitta från läpparna till ögat. Man ska undvika att gnugga sig i ögonen när man har aktivt herpes, säger Jan Faergemann.

Kan man inte förhindra att det bryter ut?

– Nej det kan man inte. Men hos patienter som har det väldigt svårt kan man ge en förebyggande behandling. De får tabletter i en lägre dos under en längre period, kanske tre eller sex månader.

När ska man söka läkare?

– Det tycker jag att man ska göra om man har det besvärligt, ordentliga sår som gör väldigt ont och som kommer väldigt ofta. Det finns effektiv tablettbehandling.

Maria Wångersjö