Mätning av kolesterol inte tillräckligt

”Minst lika viktigt att upptäcka inflammation i kärlväggen för att undvika hjärtinfarkt”

Det räcker inte att mäta kolesterol för att förhindra åderförkalkning och hjärtinfarkt. Viktigare är att upptäcka inflammation i kärlväggen, enligt Lena Jonasson, överläkare vid Linköpings sjukhus.

– Men de flesta kollar fortfarande bara efter kolesterol idag, säger hon.

Det är främst kolesterol man mäter när man ska upptäcka risk för åderförkalkning och hjärtinfarkt. Men många missar att graden av inflammation i kärlväggen också spelar en avgörande roll, enligt Lena Jonasson, docent vid kardiologen på Linköpings sjukhus.

– Det är minst lika viktigt, om inte viktigare, att sänka inflammationen, säger hon.

Statiner effektiva

Idag behandlas visserligen många patienter med så kallade kolesterolsänkande statiner för att förhindra hjärtinfarkt. Och de är effektiva också mot inflammationen. Men enligt Lena Jonasson har inte alla patienter som drabbas av hjärtinfarkt högt kolesterol. Att bara mäta det säger alltså inte mycket.

Det luriga enligt Lena Jonasson är att inflammationen inte ger några yttre symtom, som till exempel feber. Men den kan upptäckas med ett enkelt blodprov. Det finns också läkemedel på marknaden som hjälper, bland annat Remicade och Humira.

Vaccin mot hjärtinfarkt

– De medicinerna används idag vid andra sjukdomar, som reumatiska besvär.

Patienterna som tar dessa mediciner får också en lägre risk att drabbas av hjärtinfarkt. Och nu menar Lena Jonasson att man måste undersöka vidare om de medicinerna kan bli aktuella också för infarktpatienter.

Nästa år ska dessutom ett vaccin testas. Enligt Lena Jonasson är det alltså fullt möjligt att vi i framtiden kan vaccinera oss mot hjärtinfarkt.

Publisert: