Resistent influensa upptäckt i Europa

Av: Elisabet Wahl

Publicerad:
Uppdaterad:

Fyndet överraskar forskarna

Resistent influensa har upptäckts i Europa.

En mutation gör att vaccinet Tamiflu inte skyddar längre.

– Det är ett oväntat fynd, säger influensaexperten Fred Hayden.

Foto: ABLESTOCK.COM

Forskare gjorde upptäckten när de undersökte virusprover från ett dussintal olika europeiska länder. Undersökningen visade att Tamiflu inte hade någon effekt på 13 procent av fallen av H1N1-viruset, som är den största influensavariant som sprids över världen i år.

I normala fall ligger resistensnivån under 1 procent.

– Det här är en signal som vi måste hålla under uppsikt, säger Fred Hayden, influensaexpert hos Världshälsoorganisationen WHO, till nyhetsbyrån AP.

Resistensen beror på en enskild mutation hos viruset. Mutationen gör inte att influensan blir farligare för den som blir sjuk och den sjuke kan fortfarande behandlas med andra mediciner.

Tamiflu kan bli verkningslöst

Men det som oroar forskarna är om resistensen sprider sig så att Tamiflu – för närvarande en av de bästa medicinerna mot just influensa – blir verkningslöst.

– Fick jag bara välja en enda influensamedicin så skulle jag välja Tamiflu, säger Angus Nicoll, influensakordinator på Europeiskt centrum för förebyggande och kontroll av sjukdomar, ECDC.

Även om de nyupptäckta resistenta H1N1-stammarna oroar forskarna betyder det inte automatiskt att H5N1, den virusvariant som orsakar fågelinfluensan, också kommer att utveckla liknande egenskaper.

– Risken för det är inte lika med noll, men sannolikheten är väldigt liten, säger Joseph Bresee vid den amerikanska motsvarigheten till ECDC, till AP.

Skillnaden mellan hur många av proverna som visade sig vara resistenta är stor mellan länderna i undersökningen. I Italien visade det sig alla prover gick att bota med Tamiflu medan nästan 70 procent av proverna från Norge visade sig vara resistenta.

Några svenska siffror redovisas inte i undersökningen.

Publicerad: