Libertys hjärntumör försvann mirakulöst

Vanmakten var stor då läkarna tvingades avsluta cellgiftsbehandlingen. Hjärntumören som näst intill gjort lilla Liberty Rose, 3, blind gick inte längre att göra något åt. Då försvann tumören plötsligt av sig själv.

Knappt en vecka har gått sedan föräldrarna Carl och Dawn Finn var på återbesök på sjukhuset Queens Medical Centre i Nottingham och med egna ögon fick se röntgenbilderna på dotterns hjärna. Förstummade insåg de att det inte fanns något kvar av tumören som tidigare klamrat sig fast runt synnerven.

Vågade inte tro

– Inte ens i våra vildaste drömmar vågade vi tro att tumören skulle vara borta, berättar de överlyckliga föräldrarna i dagens Mail Online.

– Jag var tvungen att fråga läkaren om och om igen: ”Är det Liberty, är du säker? säger Dawn, 32, som blev så tagen att hon bröt ihop.

Bara några månader gammal

Dottern var bara några månader gammal då föräldrarna upptäckte att ögonen inte betedde sig riktigt normalt. Pupillerna rörde sig ryckigt och kunde plötsligt rulla bak in i huvudet.

Först fick hon diagnosen Nystagmus, ett tillstånd som ger ofrivilliga ryckningar och gör att ögonen rör sig på ett okontrollerat sätt. Fortsatta undersökningar visade att det orsakades av en godartad tumörväxt på synnerven precis bakom ögonen. Trots att synen redan påverkats och dottern riskerade hjärnskador vågade läkarna inte ge sig på en operation. Dels satt den i ett känsligt område, dels var den för stor. Hoppet stod till cellgifter.

Inte klara mer cellgifter

Föräldrarna fick ett erbjudande om att delta i ett försök med en ny cellgiftskombination och tackade ja i hopp om att få stopp på tumörväxten. Liberty var bara tio månader gammal då hon fick första dosen i oktober 2007. Då behandlingen avslutades ett och ett halvt år senare hade man lyckats krympa tumören till hälften, men vågade inte fortsätta då den späda kroppen inte skulle klara mer cellgift.

Vänta och se

Det fanns inte mycket mer att göra än att låta tiden ha sin gång och gå på regelbundna kontroller.

– När vi gick till sjukhuset förväntade vi oss besked om att tumören antingen växt eller var oförändrad, säger Dawn och tillägger att det som hänt visar att mirakel faktiskt inträffar ibland.

Enorm tur

Professor Richard Grundy på Queens Medical Centre håller med om att flickan haft enorm tur eftersom cellgift inte alltid ger så bra effekt på den här typen av tumörer och det är svårt att få tillbaka förlorad synförmåga.

– Om det sedan är cellgiftsbehandlingen som varit framgångsrik eller om det är Libertys kropp som tagit hand om tumören på egen hand är inte så viktigt i det här fallet, säger han till den brittiska nättidningen och påpekar att flickan svarat extremt bra på behandlingen.

Ser bra igen

Liberty Rose har inte bara blivit av med tumören. Hon ser nu så bra att hon kan glädjas åt tvillingsystern Destiny Mai, brodern Alex, 15, systern Gemma Louise, 17 och föräldrarnas lyckliga leenden.

Publisert: