Nytt larm: Schampo kan skada ditt barn

HÄLSA

Gravida som använder kosmetika med dietylftalat kan få barn med adhd

Schampo, nagellack, parfym och smink kan ge ditt barn adhd.

Gravida kvinnor som exponerats för kemikaliska föreningar, så kallade dietylftalat, löper större risk att föda barn med adhd, visar en ny studie.

Foto: Colourbox

För första gången någonsin har forskare hittat ett samband mellan de omdebatterade ftalaterna och neuropsykiatriska skador på foster. Ftalat är ett mjukningsmedel som används i alltifrån mattor och plast, till schampo, smink, parfym och kosmetika. Och det är just för de lägre halterna av ämnet, i så kallat dietylftalat, som finns i schampo, kosmetika, nagellack och parfym, som forskarna nu hittat ett samband med utveckling av adhd hos barn.

Koncentrationssvårigheter

Studien visar att gravida kvinnor med höga halter av dietylftalat i urinet löper större risk att få barn som utvecklar beteendeproblem. Den revolutionerande studien publiceras i dag i nätupplagan av Environmental Health Perspectives.

404 gravida amerikanska kvinnor deltog i undersökningen och lämnade urinprov under graviditeten. Kvinnornas barn följdes sedan upp när de nått en ålder av fyra till nio år. Barnen fick genomgå intervjuer och beteendetester. Det visade det sig då att de kvinnor som hade barn med kognitiva problem som koncentrationssvårigheter, aggressionsproblem, asocial personlighet och depression, var de kvinnor som hade högst halter av dietylftalat i sitt urin.

Förbjudits i leksaker

Forskningsledaren Dr. Stephanie Engel drar nu slutsatsen att gravida kvinnor med höga halter av dietylftalat löper större risk att föda barn med adhd.

Kemikalien ftalat är sedan tidigare förbjuden i leksaker inom EU.