”Jag har fått större respekt för kroppen”

HÄLSA

Hannah Rosander om mammarollen, kurvor och självförtroende

1 av 2 | Foto: Kurvor på rätta stället. Hannah Rosander struntar i vikthetsen och tänker i kurvor i stället. Hon är nöjd med sina långa ben och stora bröst.

Många räds extrakilon efter graviditeten. Inte tv-profilen och nyblivna mamman Hannah Rosander, 29.

– Ge kroppen en chans att baka den där babyn, tjejer!

Själv fick hon sin första dotter, Rosa (uttalas som färgen), för snart ett år sedan. Eftersom hon kunde ha ”doktorerat i graviditetskunskap” strax efter dotterns födelse fick hon idén att sätta sina erfarenheter på pränt.

Till hösten kommer ”På smällen”, en guide för blivande mammor som vet hur man blandar drinkar, men som har sämre koll på det här med barn. Och som oroar sig för vad som händer med figuren under graviditeten.

– Kvinnor i dag är så duktiga på att vara perfekta. De vill inte ge upp den där kroppen man kämpat för. Det är supersjukt. En del behöver faktiskt gå upp 30 kilo, säger hon.

För egen del har Hannah Rosander tagit både baby och extrakilon med ro. Och hon är inte det minsta skamsen över att dra klädstorlek 44 snarare än 36, som de flesta andra kvinnliga tv-personligheter. Tvärtom. När fotografen tar sina bilder poserar hon proffsigt och självklart, väl medveten om att det är utstrålningen som gör skönheten.

– Jag tänker i kurvor i stället för kilon. Jag har inte vägt mig på många år, utan försöker hålla min matchvikt. Nu har jag min normala storlek igen efter graviditeten, jag försöker hålla mig inom storlek 44, men större vill jag inte bli, säger hon.

Du verkar ha ett mycket starkt självförtroende. Var kommer det ifrån?

– Min mamma har alltid berättat för mig att jag är bra och duktig samtidigt som hon ställt lagom höga krav. Jag tycker att alla barn har rätt till krav för att få bekräftelse. Om föräldrarna bara säger ”bra, bra, bra” blir det svårt att leva upp till den verkligheten – och så får man ett dåligt självförtroende genom det.

– Det är viktigt att man får ta plats och bli vad man vill. Jag önskar att jag kan ge gott självförtroende till mitt barn, men även ödmjukhet.

Vad har du för förhållande till din kropp?

– Jag tycker nog att jag är en relativt hälsosam person. Jag gillar att röra på mig, och jag äter godis och så, men ingen junkfood. Jag har alltid varit en stor tjej, men jag är proportionerlig. Jag har på det sättet lyxiga förutsättningar med långa ben, stora bröst och det är jag nöjd med. Jag kan inte tänka mig själv med smala höfter och små bröst. Och jag vill vara bredare över axlarna än över rumpan!

Är du ett träningsfreak?

– Jag går överallt. Sedan rider jag två gånger i veckan och har tränat på gym. Jag är en periodare och försöker hitta motionsformer som är roliga. Boxning, till exempel, höll jag på med ett tag, och det är jättekul. Och jag har faktiskt blivit rätt bra på att spela tennis. Jag tror att man måste ha en lustfylld inställning till träning. Jag är emot allt som blir tvång, jag vill bestämma själv.

Har du jojobantat?

– Nej, jag har faktiskt aldrig hamnat i jojofällan. Men innan jag fick barn åt jag inga sötsaker på ett år. Jag ville se vad som hände om jag uteslöt allt sött. Då upptäckte jag att jag inte var särskilt förtjust i godis alls! Ofta, tror jag, är det något man okynnesäter bara för att man köpt påsen.

Din bok ”På smällen” är avsedd för kvinnor som blivit gravida, men som inte är förberedda.

– Den riktar sig till kvinnor som får barn i 30-årsåldern. Jag tror att många är rädda för vad som händer med kroppen under en graviditet. Men vissa behöver gå upp 30 kilo. Ge kroppen en chans att baka den där babyn, säger jag! Det är klart att det efteråt syns att du burit ett barn.

Hur var graviditeten för dig?

– Jag gick inte upp så himla mycket, 15 kilo kanske. Men de försvann ganska snabbt. Många kvinnor vill inte amma mer än fyra månader, men om man ammar längre går man ner de där extrakilona.

– Hollywoodstjärnorna tar kejsarsnitt en månad för tidigt för att slippa viktuppgången. Det är helt sjukt. Det ger värsta risken för komplikationer. Vad kroppen behöver är att läka, amma och leva i symbios.

Var det något med graviditeten som överraskade dig?

– Det som var mest förvånande var hur jäkla lätt det var att gå ner i vikt efteråt. Och hur stark man blir av allt bärande – min bebis väger tio kilo! Man tränar muskler man aldrig trodde att man hade förut.

– Jag har också fått större respekt för kroppen, för vad den kan. Det är helt fantastiskt.

Hur var förlossningen?

– Det var en relativt lätt förlossning. Det tog tio timmar från att vattnet gick till att babyn var ute.

Du övervägde aldrig kejsarsnitt?

– Nej, jag var livrädd för det. Jag drömde mardrömmar om det.

– Jag blir superupprörd över program som Extreme makeover. Man tar smärtor för att få snyggare bröst, men inte för att föda barn. Alla ingreppen de gör i det där programmet är så smärtsamma, men det är ingen som någonsin berättar det. Jag har kompisar som har gjort bröstimplantat och som har sagt att det gör ondare än att föda barn, det är tydligen helt fruktansvärt.

Skulle du själv kunna genomgå en skönhetsoperation?

– Nej, jag är faktiskt för fåfäng för det! Bara tanken på att någon skulle få röra min näsa... nej! Men jag skulle nog kunna förminska brösten om jag fick ont i ryggen av det. Men för att bli smal, nej. Då kan jag äta knäckebröd och vatten och få samma resultat.

Det är ovanligt med mulliga programledare på tv. Får du många reaktioner från tittarna?

– Eftersom jag blev Sveriges mulliga modell redan vid 16 års ålder tror jag de flesta är vana vid mig. Förr fick jag fler reaktioner, folk som skrev och sa att ”du räddade mitt liv genom att bära den där tajta toppen”. Sådant är alltid oerhört kul.

Vad tänder du på hos män?

– När både killar och tjejer – och det säger jag utan att vara bisexuell – gör det bästa av sig själva. När de har skaffat frisyren, stilen och trivs jäkligt bra med sig själva. Det tycker jag är coolt.

Du har gjort kanonkarriär på kort tid – bland annat varit chefredaktör för Cosmopolitan och nu profil på TV3. Hur har du lyckats med det?

– Jag tror att jag är rätt intensiv. Jag gillar att arbeta. Jag får göra fantatiskt roliga saker för att jag har vågat säga vad jag vill.

Är det ett tips du vill ge till andra tjejer?

– Absolut! Jag tror att allt man vågar säga högt kan man få. Min inställning är att varje människa är värd allt. Många singeltjejer har karriär, men inga barn eller fasta förhållanden. Jag trodde länge att inte heller jag skulle lyckas i relationer, men nu vet jag att det går att få allt.

Jag: Hannah Rosander

Så tänker jag när jag ser mig själv i spegeln:

5 snabba

Sara Milstead