Rekordhöga halter av bisfenol i konserver

Foto: Colourbox
Tonfisk på burk Vanliga konservburkar läcker bisfenol A i maten.

avCarina Bergfeldt

HÄLSA

Fyra reportrar på Svenska Dagbladet åt enbart konserver i två dagar.

Det gjorde att deras halter av det hormonstörande ämnet bisfenol A ökade med mellan 2 800 och 4 600 procent.

Tonfisk till frukost, ravioli till lunch, fruktcocktail till mellanmål och vita bönor i tomatsås till middag.

Under två dagar levde fyra reportrar på konserver, åt maten på plasttallrikar och drack läsk och lättöl på burk till maten.

Hela tiden bloggade de på svd.se.

Svenskt rekord

Fyra urinprover togs, före, under och efter den sista måltiden, som skickades till den medicinska fakulteten vid Lunds universitet, som är EU:s referenslaboratorium för det östrogenliknande ämnet bisfenol A.

Resultatet?

En av reportrarna, 27-åriga Josefin Pehrson, hade i sitt högsta urinprov den högsta halt av bisfenol A som hittills uppmätts i Sverige. Hos samtliga fyra reportrar ökade halten med mellan 2 800 och 4 600 procent.

– Det är svenskt rekord. Ja, jag skulle säga att det även är internationellt gångbart, säger Bo Jönsson, professor vid Lunds universitet, till SvD.

Hormonstörande ämne

Ämnet kommer från den plastbeläggning som täcker insidan på burkarna och som sedan läcker ut i maten.

Bisfenol A är en svagt hormonstörande kemikalie som kan ha negativa hälsoeffekter. På experiment hos råttor har man sett ökad astma och allergi, missbildade genitalier, cancer och förändrat immunförsvar.

Förbjöds nyligen

Halterna på samtliga inblandade i experimentet ligger dock under dagens gränsvärden för bisfenol A, men den nivån diskuteras just nu mycket intensivt i forskarvärlden. Plastkemikalien har nyligen även totalförbjudits i nappflaskor och lock till barnmatsburkar.

– Det här visar att konserver är en mycket viktig källa till bisfenol A. Resultaten är så pass intressanta att de bör nå ut internationellt, säger Bo Jönsson till Svenska Dagbladet.