Fyrfota vänner bra för hälsan

Hälsa

Umeå En fyrfota vän kan få oss att må mycket bättre.

Hundar, katter och hästar har tydlig inverkan på sin ägares hälsa, visar flera studier.

– Självklart blir vi påverkade av våra djur, för det mesta på ett positivt sätt, säger djurforskaren Linda Keeling.

För speciellt hundägare är detta ingen nyhet. Vem har inte kommit hem med humöret i botten efter en jobbig dag och mötts av sin glatt svansviftande vovve i dörren? Då minskar genast mängden av stresshormonet kortisol samtidigt som halterna av humörhöjande serotonin ökar. I hundens sällskap mår husse och matte gott.

De regelbundna promenaderna med fyrfotavännen är också välgörande för båda parter. Jyckens motion bidrar dessutom till att dess ägare får ett större socialt umgänge än personer som saknar husdjur.

Hunden bra för vikten

Studier har visat att hundägare är mer fysiskt aktiva än andra, vilket gör att de också får sänkt blodtryck, lägre halter av kolesterol i blodet och mera sällan är överviktiga jämfört med andra.

Inom ämnesområdet antrozoologi vimlar det av forskningsstudier som pekar på nyttan av husdjur.

När man klappar och smeker sitt djur ökar halterna av vällusthormonet oxytocin, samtidigt som hjärtfrekvensen sjunker, visar exempelvis en svensk studie från i höstas.

Djur gör oss gladare och de kan därför bidra till att mildra nedstämdhet och depressioner. Deras kärlek och lojalitet är villkorslös.

– Det är väldigt viktigt särskilt för tonåringar. Deras häst eller hund kan vara deras bästa vän, som aldrig är elak utan accepterar mig som jag är fast jag varken är vacker eller klok, säger Linda Keeling.

Används i behandlingen

Inom psykvården blir det allt vanligare att djur används i behandlingen och på många äldreboenden ser man att de gamla blir piggare om det finns en huskatt.

Det är inte bara pälsdjur som får oss att må bättre. En svensk studie från 2008 visar att äldre människor fick lättare att koncentrera sig och att deras sociala förmågor förbättrades om det fanns burfåglar på deras sjukhusavdelning.

Dvärgpapegojor rekommenderas av brittiska psykiatriker som sällskap till personer med symtom på nedstämdhet och för personer som av någon anledning har svårt att ta sig hemifrån.

Fiskar fungerar också. Det finns forskning som visar att muskelspänningar och puls sjunker när man studerar ett akvarium.

TT

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa