Fet mat kan ge hjärnskador

Försämrar minne och inlärning

Den som äter fet mat ofta kan redan efter kort tid få försämrad nyproduktion av hjärnceller. Minne och inlärning kan påverkas, visar ny forskning.

Foto: Fredrik Hjerling
farligt Fet mat kan skada hjärnan, visar ny forskning.

– Den här forskningen blir betydelsefull. Det kan till exempel leda till en ny syn på sjukdomar som Alzheimer, där det finns alltmer som tyder på att det är en form av vällevnadssjukdom, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson till SvD.

Den nya forskningen visar att kost som innehåller mycket fett ger skador i hippocampus. I den delen av hjärnan finns minne, inlärning och den spatiala förmågan, det vill säga rumsuppfattningen.

Försök med råttor

Undersökningen presenteras i en kommande doktorsavhandling av Andreas Lindqvist som är forskare i cell- och molekylärbiologi vid Lunds universitet.

I djurförsök med råttor konstaterar han att djuren får skador i hippocampus efter bara fyra veckor med fettrik kost.

Råttorna matades både med kokosfett som är mättat fett och omättat fett i form av rapsolja. Efter fyra veckor avlivades djuren och dissekerades och då kunde forskarna se att djuren har fått minskad nyproduktion av nervceller i hippocampus, enligt SvD.

Nu planerar forskarna att fortsätta studien med att endast ge råttor omättat omega-3-fett för att se om resultatet påverkas.

Stresshormon orsakar skador

Skadorna i hjärnan har inte orsakats direkt av fettet. Den fettrika kosten gör att utsöndringen av stresshormonet corticosteron ökar. Det lever i sin tur till att nyproduktionen av nervceller hämmas.

– Resultaten är i allra högsta grad relevanta för hur människor fungerar. Detta visar att vad vi äter har betydelse, inte bara för hur våra kroppar mår utan också för hur våra hjärnor fungerar, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson, som har varit Andreas Lindqvists handledare, till SvD.

Även andra studier visar att människor som äter mycket fettrik mat har sämre minne än andra personer, skriver SvD.

Läs mer:

Susanna Vidlund