Nyårsgott på Viktklubbs vis

HÄLSA

Smal meny för 4!

Middagsvärd på nyår? Du behöver inte göra sallad bara för att maten ska vara smal. Prova något av Viktklubb.se:s tips för nyårsmenyn.

Kristina Eriksson har plockat fram sina godaste och lyxigaste rätter för dig som vill skämma bort dig själv och ändå få plats med efterrätt.

Fikonsallad med chutneydressing

4 portioner

Tid: 15 minuter

4 st färska fikon i skivor

2 st kiwi i skivor

2 st äpple i skivor

100 gram ruccolasallad

2 msk solrosfrö

25 gram parmesanost i flagor

4 msk mango chutney

1 msk olivolja

1 msk pressad citron

salt

peppar

Gör så här: Varva fikon, kiwi, äpple och ruccolasallad på 4 tallrikar. Strö på solrosfrö och parmesanost. Blanda ingredienserna till dressingen. Slå den över salladen.

Lax i apelsin– och rosmarinsås

4 portioner

Tid: 45 minuter

2 dl kaffegrädde

2 dl färskpressad apelsinjuice

1 tsk finhackad färsk rosmarin

1 st buljongtärning

400 gram filéad lax i portionsbitar

1 kg potatis i skivor

1 msk olivolja

200 gram röd lök i klyftor

salt

150 gram riven isbergssallad

200 gram morötter i slantar

200 gram gurka i skivor

300 gram tomat i skivor

1 msk olivolja

Gör så här: Blanda kaffegrädde, apelsin, rosmarin och fiskbuljongtärning i en vid gryta. Låt såsen koka upp. Lägg i fisken och låt den sjuda på svag värme i 10 minuter. Vänd fisken en gång.

Lägg potatisen (med skalet kvar) i en långpanna. Ringla över olja. Sprid ut lökklyftorna. Salta. Stek potatis och lök i 225 grader i 30-40 minuter.

Blanda isberg, morötter, gurka och tomater till en sallad. Ringla över olivoljan.

Cappuccinomousse med lättslungad fruktsallad

4 portioner

Tid: 160 minuter (varav 120 minuter i kylskåp)

100 gram mörk choklad, vahlrona 70%

(spara lite att riva över)

50 gram vit choklad

0,5 dl espressokaffe

4 st ägg (delade i vitor och gulor)

2 msk mörk rom

1 st apelsin (skalet till moussen)

0,5 st cantaloupemelon

1 l jordgubbar

1 st lime

1 tsk balsamvinäger

(smaksatt med mango)

Gör så här:

Mousse:

Smält chokladen över vattenbad, rör ned espresson, rommen och äggulorna en och en. Låt svalna. Vispa upp äggvitorna och vänd försiktigt ned i den avsvalnade smeten tillsammans med apelsinskalet. Häll upp i små skålar och ställ i kylskåp i minst 2 timmar före servering. Riv över mörk choklad före servering.

Fruktsallad:

Skär ut skalet från melonen så att du kan använda den som "tallrik" under salladen. Skär all frukt i små bitar, filea gärna apelsinen genom att ta bort den vita hinnan. Vänd ned frukten med saften och skalet från limefrukten samt den smaksatta balsamvinägern (balsamico). Låt stå och dra en stund före servering. Sockra lite vid behov.

Mer mat från Viktklubb.se