Par bytte organ - med varandra

HÄLSA

Peter Horrell donerade sin njure - fick i gengäld en njure som kunde rädda hans hustru

Foto: ”Det känns som om jag har fått njuren från Peter”, säger Roma Horrell till Sky News.

Peter Horrell gav bort sin njure till en man i akut behov av en transplantation.

I gengäld donerade mannens hustru sin njure för att rädda Peters partner.

- Det känns som om jag har fått njuren från Peter, säger nyopererade Roma Horrell, 57.

Den sjuka mannen hade gått på dialys i fyra år. Men så kom vändningen när han och paret Horrell från Cambridgeshire i södra England nådde en överenskommelse. Mannen fick en fungerande njure av Peter Horrell. I gengäld gav mannens hustru bort en av sina njurar till Peters sjuka hustru Roma. Innan operationen kunde hon inte äta fast föda och tvingades gå på dialys två gånger om dagen.

- Livet är som vanligt igen. Jag kan äta vad jag vill och känner mig hoppfull inför framtiden, säger Roma Horrell, 57, till The Herald.

Nöjda med överenskommelsen

Det är första gången i Storbritanninen som två främlingar byter organ med varandra. En ny lag gör det möjligt för par och familjer, där en person behöver ett nytt organ men ingen närstående är en möjlig donator, tillåts byta organ med personer i samma situation.

Den historiska operationen skedde på ett sjukhus i Cambridge den fjärde juli. Samtliga inblandade uppges vara nöjda med överenskommelsen.

- Det känns som om jag har fått njuren från Peter, säger Roma Horrell till Sky News.

Lågt pris att betala

Roma Horrells donator är en njure fattigare men har räddat sin makes liv.

- Att byta mitt organ mot en njure som gav min man sitt liv tillbaka är ett lågt pris att betala, säger kvinnan till The Herald.

Ytterligare två par väntar på operation. I syfte att hjälpa fler sjuka har läkare startat en organpool med par som önskar göra ett njurbyte.