Hon gick upp med GI-dieten

HÄLSA

Tv-stjärnan Malou von Sivers, 53, åt för lite kolhydrater

TV 4:s Malou von Sivers, 53, ville gå ned i vikt.

Hon provade GI-metoden - men gick upp i vikt i stället.

Orsak: hon åt för lite kolhydrater.

- Jag var en FÖR duktig bantare - och jag tror att just många kvinnor gör samma fel.

Foto: Ville gå ner långsamt TV4-profilen Malou von Sievers ville bli av med de kilon hon gick upp under senaste graviditeten. Men GI-dieten gav motsatt resultat – hon gick i stället upp tre kilo.

Malou von Sivers, som i måndags hade premiär för en ny omgång av sitt uppskattade program, "Efter tio", är varken stor eller överviktig.

– Jag har aldrig bantat, säger hon.

Men för att bli av med extrakilona hon la på sig i samband med dottern Julias födelse för snart tio år sedan bestämde hon sig för att prova GI-metoden.

Rensade ut

Hon ville med sina 162 centimeter gå ned från 55 kilo, till sin trivselvikt, 52.

– Jag ville gå ned långsamt, bara några få kilo under en längre period, säger Malou.

Med liv och lust satte hon igång att rensa ut de snabba kolhydraterna ur kosten.

– Jag tyckte att jag var jätteduktig. Jag höll igen på vitt bröd, på pasta och godis, förstås. Bananer och potatis blev mina stora fiender i livet, säger Malou och skrattar.

– Jag blev helt fokuserad på det här - "Vad får man äta? När får man äta?"

Malou rörde på sig också.

Därför blev besvikelsen stor när vågen efter några månader visade att hon hade gått upp tre kilo i vikt, i stället för ned.

– Jag blev jätteförvånad och besviken.

"Hon har ätit för lite"

Näringsfysiologen och GI-experten Kristina Andersson, som gått igenom vad och hur Malou ätit, vet förklaringen:

– Hon har ätit för lite, väntat för länge mellan målen och framför allt ätit för lite kolhydrater.

– Hon har gjort det många gör, man tror att man går ner mer i vikt om man plockar bort ännu mer. Men hjärnan behöver exempelvis kolhydrater för att fungera. Det handlar i stället om att välja rätt typ av kolhydrater.

– Att Malou väntade för länge mellan målen gjorde också att hon blev extremt sötsugen, samtidigt som kroppen ställde in sig på svält och sög åt sig allting.

"Det verkar vettigt"

Nu ska Malou prova igen, och följa Kristina Anderssons råd.

– Jag tycker att det verkar vettigt. Nu ska jag tillåta mig ris och pasta. Så kanske jag blir av med mitt sockersug och mina "blodsockerdippar" på eftermiddagarna.

”Använd tallriksmodellen”

GI-experten Kristina Anderssons råd för en lyckad viktnedgång:

Foto: Mycket frukt och grönt är viktigt – helst halva tallriken.

Läs mer:

Kerstin Nilsson