Forskare: Selfies kan få din näsa att se större ut

Amerikanska forskare har räknat ut att näsan ser 30 procent större ut om man tar en selfie på nära håll
Amerikanska forskare har räknat ut att näsan ser 30 procent större ut om man tar en selfie på nära håll

Tycker du att din näsa ser stor och bred ut?
Det kan bero på att du tagit en selfie på lite för nära håll.
Amerikanska forskare varnar nu för att selfies kan få din näsa att se hela 30 procent större ut än vad den faktiskt är.

Det gäller att se upp när man tar selfies för nära ansiktet. Enligt amerikanska forskare kan näsan både se bredare och tjockare ut än vad den verkligen är. Hela 30 procent större om mobilkameran var 30 centimeter från ansiktet, skriver Dagens Medicin,

Fyndet bygger på matematiska beräkningar som visar att det såg ut som att näsans storlek växte med 30 procent hos män och 29 procent hos kvinnor om mobilkameran var 30 centimeter från ansiktet. Om man tog en selfie på 1,5 meters avstånd så var det inte längre någon skillnad på näsans proportioner enligt beräkningen.

Forskarna vill nu uppmärksamma allmänheten på den så kallade ”selfie-effekten” eftersom plastikkirurger i USA rapporterar om att fler vill göra kosmetiska ingrepp i sitt ansikte för att kunna lägga upp snyggare bilder på sociala medier.

Underlaget kommer från en amerikansk databas som kallas National Institute for Occupational Safety and Health. Fynden är publicerade i tidskriften Jama Facial Plastic Surgery, skriver Dagens Medicin.

Publisert:

LÄS VIDARE