Morgonciggen ökar risken för lungcancer

Hälsa

Tar du en cigarett direkt på morgonen?

Att du löper större risk att drabbas av cancer om du är rökare är ingen nyhet. Men forskare vid Penn State Collage of Medicine i Pennsylvania, USA, nöjde sig inte med det. De ville veta varför somliga rökare drabbas – och andra inte.

Genom att studera sambandet mellan tiden på dagen för den första cigaretten och utvecklandet av cancer – oberoende av andra hur länge och hur ofta du har rökt – har de lyckats visa att det hänger ihop.

Mer nikotin i kroppen

Tar du dagens första cigarett inom 30 minuter är risken för att drabbas av lungcancer 1,79 gånger högre jämfört med dem som väntar en timme eller mer. För dem som väntar mellan 31 och 60 minuter med morgoncigaretten är risken 1,31 gånger högre.

– De här rökarna har högre andel nikotin och andra tobaksgifter i kroppen, och de kan vara mer beroende än rökare som låter bli att röka i minst en halvtimma, säger Dr Joshua Muscat som har lett studien till Daily Mail.

Det kan alltså löna sig att klara av toalettbestyren innan du tänder dagens första cigarett.

9 400 rökare i studien

Dr Muscat säger att anledningen till att morgonrökare löper högre risk att utveckla cancer inte beror på att de röker mer eller under en längre period, utan snarare visar resultatet på ett beteende hos rökaren som verkar visa på större intensitet i rökandet. Intensiteten ökar förekomsten av carcinogener, cancerframkallande ämnen, som rökaren utsätts för.

Resultatet baseras på två studier som gjorts på Penn State Collage of Medicine i USA, under ledning av Dr Joshua Muscat, och publicerades i dag i tidskriften Cancer.

Sofi Tagesson

ANNONS EXTERN LÄNK

Skönhet & behandlingar med aktiva, naturliga ingredienser - 25% på Swiss Clinic här!

NordicFeel SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa