Säg hej då till sötsuget

Av: 

Sofia Carlberg

Hälsa

13 metoder att bli kvitt dina cravings

Vill du bli kvitt ditt sötsug?
Vill du bli kvitt ditt sötsug?

Plötsligt bara måste du ha ostbågar. Eller choklad. Men det går att bli kvitt dina cravings - hitta ditt sätt i vår lista med 13 metoder.

Vi känner alla igen det - chokladkakan som bara ropar på att bli köpt och uppäten, eller chipspåsen som tvingar fötterna att gå en omväg till butiken på vägen hem. Men är det verkliga begär det handlar om?
– Det är ganska ifrågasatt vilka sug vi har, säger Stephan Rössner, bantningsprofessor vid Karolinska universitetssjukhuset.
– Vi har sug efter kalorier - hunger. Vi har sug efter vätska - törst. Och vi har sug efter salt. Men riktigt sug - det är ju ett begär, som tobak, narkotika eller alkohol. Då får du abstinensproblem om du blir utan. Det får du aldrig om du har ett sockersug.

Men när blodsockret faller...?

– Folk snackar om att de måste ha något att äta för att blodsockret är så lågt. Men om man verkligen mäter blodsockret så är det inte särskilt lågt. Kroppen kan tillverka socker och försvara sin sockernivå in i det sista. Men man kan ju inte ta ifrån folk känslan eller upplevelsen! Det är sannolikt något annat de känner av, som vi inte vet vad det är, säger Stephan Rössner.

Dietisten Josefine Jonasson har sett att sötsug och cravings kan vara ett stort problem för dem som har svårt att gå ner i vikt. Hon varnar för att skuldbelägga sig själv - det mår man bara dåligt av, menar hon.
– Det är viktigt att se att man har ett val. Man kan välja att låta bli att äta godis till exempel. Ser man sig själv som ett offer som inte ”får” äta blir det genast svårare.

Det finns en uppsjö ”mirakelmetoder”, men både Josefine Jonasson och Stephan Rössner är ense om att det inte finns några genvägar. Stephan Rössner:
– Det är det som är bekymret. Alla frågar efter mitt bästa tips - men då säger jag ju bara käka mindre och spring mer. Det har alla hört hundra gånger förut. Men det finns inget nytt, om man ska vara seriös.

ANNONS

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

Extern länk från NordicFeel SE

Beställ här!

Publisert: