"Stora delar av tiden gick åt till att springa på toaletten"

Publicerad:

Hillevi, 47, använde 10–15 bindor om dagen som skydd

ansträngningsinkontinens Hillevi: Jag höll mina problem för mig själv i fyra år och det är ju helt sjukt, när det egentligen är så vanligt bland kvinnor.
Foto: Josefin Bergqvist
ansträngningsinkontinens Hillevi: Jag höll mina problem för mig själv i fyra år och det är ju helt sjukt, när det egentligen är så vanligt bland kvinnor.

Ett halvår efter att Hillevi Caris Svensson fick sitt första barn blev hon inkontinent. Hon gick från att ha jobbat som träningsinstruktör till att inte kunna gå en rask promenad utan att bli blöt ner till knäna.

– Jag höll mina problem för mig själv i fyra år och det är ju helt sjukt, när det egentligen är så vanligt bland kvinnor.

Det är i dag elva år sedan Hillevi fick besvär som vände upp och ner på hela hennes tillvaro. Hillevi gick från att ha haft ett normalt liv - ett jobb som butikschef, en man och ett fungerande sexliv till att ingenting fungerade, allt för att hon kissade på sig.

Höll det hemligt för alla

Varje dag hade hon med sig ett par extra byxor i samma modell, så hon kunde byta utan att någon märkte, och använde mellan tio till femton bindor per dag. Till slut sa hon upp sig från sitt jobb eftersom hon inte kunde sköta sina arbetsuppgifter.

– Stora delar av tiden gick åt till att springa på toaletten eller åka hem och hämta fler trosskydd.

Hillevis chefer var två yngre killar som hon inte ville berätta om sina problem för.

– Jag höll det hemligt för alla, inklusive min man. Jag skämdes och trodde att han skulle tycka att jag var äcklig. Vi hade aldrig sex spontant, min man började misstänka att jag var otrogen och vi hamnade hos en parterapeut, berättar Hillevi.

Injektionsbehandling

Terapeuten förstod snabbt problematiken och till slut så kom det fram. Hillevi berättade allt, blev remitterad till en läkare och fick diagnosen - ansträngningsinkontinens. Hon fick en injektioner, en behandling som gav bra men inte långsiktiga resultat. För drygt ett år sedan så kom problemet tillbaka.

– Jag gick direkt till vårdcentralen och fick remiss till en läkare som snabbt konstaterade att jag skulle passa för en operation.

Strax därefter blev hon TVT-opererad.

I dag är Hillevi aktiv igen och sexlivet har blivit bättre.

–  Jag var tvungen att omvandla hela det här till något positivt, så jag startade ett nätverk som heter Kontinet som är en stor kunskapsbank där man kan söka svar på det mesta och få hjälp, säger Hillevi.

Foto: Josefin Bergqvist

Namn: Hillevi Caris Svensson

Ålder: 47

Bor: I Uttran utanför Tumba

Familj: Är gift och har ett barn.

Gör: Driver nätverket www.kontinet.se där kvinnor kan få hjälp och kunskap om inkontinens. Föreläser om inkontinens.

Jessika Devert

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN