Stressa ner – 5 enkla steg

Av: Arna Sunje

Publicerad:
Uppdaterad:

Du har hört det förut: stressa inte! Lättare sagt än gjort. Men om du faktiskt försöker så kan det gå vägen.

Och när dagen är slut kan du pusta ut med lätta andetag. Här är fem tips på hur du ska göra för att varva ner. Testa och se om det funkar för dig.

1. Förbered dig inför morgondagen

För att undvika en stressig morgon på jobbet – ta dig fem minuter för att göra en ”to do–lista” på saker som du behöver ta tag i inför nästa dag som kommer. Att skriva ner uppgifter och tankar ger dig en bra överblick och känslan av kontroll. Nästa morgon när du kommer till jobbet är det bara att ta en kopp kaffe och börja bocka av.

2. Se till att ha mellanmål nära till hands

Vissa av oss kan söka tröst i maten när vi känner oss stressade. Se därför till att ha goda och gärna nyttiga mellanmål på jobbet. Nötter, keso, smoothie eller liknande att mumsa på när suget kommer.

3. Lyssna på Beethoven

Enligt en studie som publicerades i den brittiska tidningen Heart kan lugn musik reducera din stressnivå. Särskild klassisk eller meditationsmusik. Så prova det nästa gång du åker till och från jobbet. Lite Beethoven kan inte göra saken värre.

4. Hur gjorde du förr?

Ett annat bra sätt att få lite perspektiv är att blicka tillbaka på liknande stressiga situationer du befann dig i förut. Hur klarade du av dem då? Hur löste det sig? Att blicka tillbaka kan få dig att inse att du har varit med om liknande situationer förut och att du faktiskt tog dig ur de jobbiga dagarna.

5. Sms:a/mejla på bestämda tider

Ja, det kanske är svårt att låta bli att kolla och svara på alla sms och mejl som du får. Ibland kan det till och med kännas ännu mer stressande att inte svara på alla meddelanden. Men ett bra trick som kanske underlättar är att endast kolla/svara på mejl och sms på bestämda tider. Efter middagen eller efter träningen men inte innan dess så slipper du avbryta din tid med familj och vänner.

Källa: Shape.com

Publicerad: