MINITEST: Så nyttig är din frukostjuice

Hälsa

Apelsin är en riktig C-vitaminbomb. Men är juice lika nyttigt eller är det bara flytande kalorier som ger överskott på sockerkontot? Vi har pressat saften ur fyra olika juicer – och en färsk frukt.

Jordgubben, egentligen en smultronhybrid, ­började ­odlas i Frank­rike och ­introducerades i Sverige på 1700-talet. Och tur var väl det. ­Inget bär symboliserar sommaren så som jord­gubben.

Men, gubbarna är ­också bra för hälsan. De är rika på antioxidanter som skyddar mot UV-stålning, antocyaniner och ellag­syra. Dessutom är jordgubbar mer C-­vitaminrika än apelsiner, ju rödare bär desto nyttigare.

100 gram jordgubbar innehåller bara 40 kilo­kalorier. Det är bara att frossa!

Fiende: Kolesterolet. Ett kanadensiskt-amerikanskt forskarteam har funnit att ett dagligt tillskott på 450 gram jordgubbar minskar ­kolesterolets skadliga påverkan på blodkärlen.

Hemligt vapen: Jordgubbar skyddar­ tänderna­. En japansk studie där man under­sökte 20 000 tandläkares­ kostvanor avslöjade att livsmedel (som jord­gubbar) som innehåller karoten samt A- och C-vitaminer skyddade mot tand­lossning.

Superkrafter: Vik hädan alla ­förkylningar! 125 gram jordgubbar ­motsvarar mer än rekommenderat dagsintag av C-vitamin (75 milligram).

Liv Sander

Johanna Björklunds

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa