Roger, 39: Eksemen försvinner när jag har semester

HÄLSA

Går det att lindra eksem genom att byta livsstil?

På Karolinska institutet i Solna söker läkare och patienter gemensamt ett samband mellan stress och atopiskt eksem.

Foto: Huden blir bättre när Roger Öhrn vilar. "Eksemen är helt klart stressrelaterade för mig", säger han. Här gör han ett stingertest. Ansiktet utsätts för ånga, sedan tas ett mjölksyraprov för att mäta hudkänsligheten.

I januari öppnade den "neurocutana mottagningen" på Karolinska institutet i Solna. Hit remitteras patienter med atopiskt eksem när konventionell behandling med kortison inte biter.

- När de kommer till mig börjar vi med att göra en vanlig undersökning sedan går vi igenom deras livssituation och försöker komma fram till i vilka situationer som de känner sig stressade, säger Sol-Britt Lonne-Rahm, läkare på hudkliniken på Karolinska sjukhuset i Solna. Därefter skräddarsyr vi behandlingarna för var och en.

Stressrelaterade eksem

Det är framförallt unga aktiva människor som kommer till "neurocutana mottagningen".

Roger Öhrn, 39, är en av 20 patienter som regelbundet kommer hit. Han hade böjveckseksem redan som barn och har lidit av atopiskt eksem över hela kroppen de senaste tio åren.

Roger Öhrn ser en klar koppling mellan stress och graden av sina besvär.

- För mig är eksemen utan tvekan stressrelaterade, säger han.

- Jag kan ha jättemycket eksem. Men om jag åker i väg på semester så kan de mer eller mindre vara borta efter fyra dagar. Bara jag är ledig och gör saker som jag tycker är roliga kopplar jag av och mår mycket bättre.

Sover aldrig djup sömn

En av de frågor som Sol-Britt Lonne-Rahm ofta ställer till sina patienter är om de brukar komma ihåg sina drömmar.

Många som lider av atopiskt eksem ligger omedvetet och kliar sig i sömnen och får aldrig den djupa sömn som kroppen behöver för att bli bra.

Parallellt med verksamheten på "neurocutana mottagningen" bedriver Sol-Britt Lonne-Rahm och Klas Nordlind, professor och överläkare på Karolinska sjukhuset, forskning om mekanismerna bakom atopiskt eksem. I sin forskning tittar de på hur stress kan underhålla atopiskt eksem. I vinter väntas de första resultaten.

Anna Thorsell