Låt inte sexet ta livet av dig

HÄLSA

Har du inga betänkligheter mot att vara otrogen mot din partner bör du nog tänka om - för din egen skull åtminstone.

En utomäktenskaplig sexaffär kan vara det sista du gör.

Bokstavligt talat.

Foto: Bollhavssnabbis. En snabbis på ett spännande ställe kan vara både upphetsande och härligt. Men tänk dig för. Om du har sex med någon annan än din partner ökar risken för könssjukdomar och hjärtattack.

Att ha sex med någon annan än sin partner ökar inte bara risken för könssjukdomar - det kan också ta livet av dig.

Utomäktenskapligt sex kan nämligen öka risken för hjärtattack, enligt brittiska hjärtspecialister vid St. Thomas Hospital i London.

Risk för hjärtattack ökade

Om det är av ren nervositet över att kanske bli upptäckt eller om det är spänningen över en ny partner, det är oklart, men när hjärtspecialisten Graham Jackson undersökte varför så många otrogna dog i sänghalmen fick han minst sagt raffinerade siffror.

Han upptäckte att par som varit tillsammans länge löper mindre risk att drabbas av hjärtattack när de har sex jämfört med de som har affärer med andra än sin partner eller one-night stands.

Och risken ökar faktiskt ganska mycket.

I den brittiska studien hade 75 procent av de plötsliga dödsfallen under sexuell aktivitet involverat personer som var otrogna.

De flesta män.

Risken för hjärtattack under utomäktenskapliga affärer ökade ganska markant med åren.

Par som var trogna mot varandra löpte väldigt liten risk för hjärtattack under sex - snudd på ingen risk alls, enligt läkarna.

Sex - som en rask promenad

Att ha sex går att jämföras med en rask promenad på 20 minuter, snöskottning i tio minuter eller en iskall dusch en het sommardag och orgasmen med att gå uppför en brant lång trappa.

Det ger en ganska tuff omgång till hjärtats blodtryck.

Totalt orsakas en procent av alla hjärtattacker av sexuella aktiviteter och i Sverige dör cirka 60 män varje år av hjärtattack efter att ha haft samlag.

Personer som lider av olika former av impotens löper dubbelt så stor risk att få hjärtinfarkt vid sex eftersom de dessutom ofta även har andra sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och depression.

Allra störst är risken att drabbas av en hjärtinfarkt de två första timmarna efter älskog oavsett vilken ålder och sjukdom personen har.

För fysiskt inaktiva personer är risken för att få en hjärtinfarkt under de närmaste timmarna efter ett samlag dubbelt så stor jämfört med under andra tider på dygnet.

5 knep - så blir sexet ofarligt

Petra Weiss