Hjälp, jag är alltid sugen

Publicerad:
Uppdaterad:

Du är sugen på något gott.

Nu!

Men är du verkligen hungrig?

Här lär du dig att känna skillnad på vad som är hunger och tröst.

många kvinnor har ett kluvet förhållande till mat. Men det går att lära sig se skillnad på vad som är hunger och vad som är tröst.
Foto: Katrin Jakobsen
många kvinnor har ett kluvet förhållande till mat. Men det går att lära sig se skillnad på vad som är hunger och vad som är tröst.

Pepparkakor, lussekatter, ischoklad, kola och knäck. Rökta korvar, skinka, den goda vörtlimpan, julosten och leverpastejen.

En smakbit här, en macka där. Glasburken med ischoklad bligar tomt tillbaka när vi kastar längtansfulla blickar efter en sista godbit. Redan slut?

Hur gick det till?

Hjälp, varför kan jag inte sluta att äta?

Ett svar är såklart att det är så gott. Men är det ändå inte konstigt att godis, chips, popcorn bara blir godare ju mer man äter?

Och varför är det så svårt att låta bli att stoppa i sig en liten smakbit medan man lagar mat?

Har närmare till maten

Och varför är det kvinnor som verkar ha svårast att låta bli?

– En anledning är förstås att kvinnor fortfarande har närmare till maten. Det är ju faktiskt så att det är vi som håller till i köket, och där finns ju godsakerna, säger Gunborg Palme, psykolog och expert på ätstörningar.

Att många kvinnor har ett alldeles utomordentligt kluvet förhållande till mat är väl ställt utom all tvivel. Hur många gånger tänker vi inte: Nu ska jag minsann unna mig att äta gott, men i morgon, då blir det banta av.

För många är det svårt att njuta av en kaloriladdad middag utan att dagen efter kika lite extra i spegeln och tänka: petar inte magen ut lite för mycket i dag? Varför skulle jag ta två portioner av efterrätten, jag kunde ju åtminstone ha avstått från grädden den andra gången?

Lika svårt är det när livet känns lika grått som vintervädret utanför.

Lätt att missbruka mat

Kanske är det söndag, det är väldigt ensamt och väldigt övergivet. Vad kan väl då trösta mer än en jättelik chokladkaka (alla har vi väl läst om att man blir glad av choklad), lite chips och en videorulle. Det är bara den lilla detaljen att när filmen är slut är även chips och choklad puts väck. Det är mer än man kan säga om deppigheten. Den sitter kvar, nu kryddad med lätt ångest för att man satt i sig så mycket onyttigheter på en gång – utan att ens märka det.

– Det är lätt att missbruka mat eller godis när man är ledsen. Det är ett sätt att slippa känna efter, att slippa fråga sig varför man känner så här, säger Gunborg Palme.

Chatarina Sayah

Publicerad: