Rolfingmassage berör både kropp och själ

HÄLSA

Bär du på spänningar i kropp och själ? Då kan rolfing vara något för dig.

Den hittills okända kroppsterapin löser upp knutar både i musklerna och i psyket.

Hälsa följde med under en behandling.

Foto: MIKAEL GUSTAVSEN
Löser spänningar. Paula Jorgensen arbetar systematiskt igenom Britta Linds kropp. Arbetet med att lösa upp spänningarna börjar på ytan, når lederna för att sedan gå allt närmare benstommen.

Britta Lind, 40, ligger på mage i det behagligt ljusa rummet. Under sig har hon Paula Jorgensens fingrar som systematiskt drar utåt, längs hennes revben. Hon blundar och kroppen följer försiktigt med i rörelserna.

– Känner du någon skillnad i höger sida jämfört med vänster nu? frågar Paula Jorgensen.

Att göra patienten delaktig i rolfingbehandlingen är en viktig del för att öka medvetandegraden om den egna kroppen. Efter varje behandlat område frågar Paula hur det känns.

Kroppen blir rörligare

Patienter brukar beskriva känslan av rolfing som att det går en våg framför terapeutens fingrar. Efter behandlingen blir kroppen lätt, friare och mer rörlig.

– Jag känner mig mer närvarande kroppsligt. Det är som att energi frigörs, säger Britta Lind.

Hon sökte sig till rolfing efter att ha provat en uppsjö av olika kroppsterapier. Rolfingen gav henne den avslappning och känsla av frihet som hon sökte.

– Jag gick och bar på massor av smärta i kroppen, både psykisk och fysisk. Rolfingen hjälpte mig att bearbeta den, säger Britta som sökte sig till rolfingen efter att ha brutit upp från en lång relation.

Hon har genomgått 30 rolfingbehandlingar och när Paulas fingrar går igenom hennes kropp njuter hon.

– Vissa, kortare stunder kan behandlingen vara smärtsam. Men det är en skön känsla samtidigt, säger Paula Jorgensen.

Rolfingterapeuten masserar sig systematiskt allt djupare ner i kroppen. Arbetet med att lösa upp spänningarna börjar på ytan och når sedan lederna och benstommen. Kärnan i rolfing är att nå muskel- och bindväven för att mjuka upp dem. Då förbättras kroppshållningen och kroppen hittar en naturligare balans.

– Många av mina patienter har genomgått psykoterapi. När de kommer hit är det för att kroppen ska få samma genomgång som själen. Känslan efter en behandling är att man återerövrat kroppen. Att man gjort den till sin i en ny skepnad, säger Paula Jorgensen.

Armen lyfter inte lika högt

Kvinnor som utsatts för övergrepp är en grupp patienter som via rolfing kan återerövra rätten och känslan för sin egen kropp.

Brittas kropp gås igenom centimeter för centimeter. Paula trycker försiktigt ner hennes axel mot britsen, handleden lyfter då automatiskt från lakanet, precis som om armen är för kort eller musklerna dragit ihop sig.

När Paula masserat armen och axeln i ett par minuter ser armen längre ut och handleden lyfter inte lika högt från britsen när axeln trycks ner.

– Benen i kroppen är mycket mer rörliga än vad vi tror. Tänk på revbenen när vi sjunker ihop och när vi sträcker på oss.

Efter ungefär en timme har Brittas kropp fått sig en ordentlig genomkörare. Hon ligger kvar en stund på britsen och vilar ut. Det ser behagligt ut.

VAD ÄR rolfing?

Anna Bengtsson