Marias panikångest var giftstruma

Hälsa

Panikångest. Det var vad läkaren trodde att Maria Persson led av. Men sanningen var enklare än så. Hon hade drabbats av sköldkörtelrubbningar.

Det började med trötthet och svettningar. Maria Persson, 36, trodde att hon jobbat för mycket eller drabbats av vårtrötthet. Det visade sig att hon led av sköldkörtelrubbningar.

Det började med trötthet och svettningar. Maria Persson, 36, trodde att hon jobbat för mycket eller drabbats av vårtrötthet. Det visade sig att hon led av sköldkörtelrubbningar.

Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM

De första symptomen kom smygande: svettningar och trötthet varvat med sömnsvårigheter, hjärtklappning och en olust att hitta på saker. Maria Persson, 36, trodde att hon jobbat för mycket eller att hon hade drabbats av vanlig vårtrötthet. Men symptomen blev värre, mycket värre.

- Till sist vågade jag inte gå ut, jag skrek på barnen, var odräglig mot min man och grät när jag stod i mataffärens kö. Jag fick ångest, berättar hon.

Till sist slutade hon att gå ut, hon klarade inte av att jobba och vid ett tillfälle när hon gick ut med hunden Findus stannade hon upp i skogen. Helt oförmögen att ta sig hem.

- Jag bara grät och ringde min man. Han fick möta och hjälpa mig hem.

Blev sur, sjuk och trött

Droppen kom när Maria insåg att hennes vilopuls var lika hög som efter ett hårt spinningpass på gymmet.

- En dag skulle jag gå till tvättstugan, jag orkade knappt ta mig ner och jag kräktes när jag nådde det sista trappsteget.

Den tidigare glada, snälla och vältränade Maria var som bortblåst. I stället mötte maken och barnen en sjuk, sur och trött mamma och fru. Maria insåg till sist att det inte stod rätt till och ringde vårdcentralen.

- De påstod att jag led av panikångest men tog även blodprover för att se hur min sköldkörtel fungerade.

Tur var det. Två veckor senare fick Maria svaret: kraftig överproduktion av hormonet TSH, alltså en sköldkörtel som gick för högtryck och en kropp som knappt hängde med. Hon fick hjärtmedicin och läkemedel för rubbningen. Tiden gick, Maria kände sig bättre men inte helt frisk.

Hade utvecklat giftstruma

- Till sist fick jag operera bort min sköldkörtel, jag hade utvecklat giftstruma. Dagen efter var himmelsk, jag vaknade upp efter narkosen och tittade på mina händer. För första gången på över ett år kunde jag hålla dem helt stilla, berättar hon.

Skakande händer är nämligen ett symptom bland många på sköldkörtelrubbningar. Ett annat är att man känner sig sänkt och deprimerad. När det var som värst trodde Maria att hon faktiskt höll på att tappa förståndet. Att förändras från en social och öppen tjej till en sluten och osocial person var en fruktansvärd upplevelse.

- Det finns säkert mängder med kvinnor som går omkring och mår som jag gjorde. Det är hemskt, säger hon.

Maria kommer för tid och evighet att få stoppa i sig Levaxin, det läkemedel som hjälper henne med hormonbalansen. Nackdelen är att hon pendlar i vikten, men i övrigt är hon glad och tacksam.

- Nu vågar jag faktiskt gå till affären och handla utan att drabbas av panik. Jag har börjat träna igen, det är underbart, säger hon.

Läs mer:

Malin Byström

ANNONS EXTERN LÄNK

Gör en hälsokontroll och få koll på hur din kropp mår - välj ditt test här.

Werlabs

Publisert:

Aftonbladet

/

Hälsa